Feyenoord op haar na akkoord met Eljero Elia

Eljero Elia (28) tekent vrijwel zeker donderdag een contract voor Feyenoord. De aanvaller is woensdag medisch gekeurd in Rotterdam. De linksbuiten van Werder Bremen wordt de opvolger van Jean-Paul Boëtius, die voor vier jaar naar FC Basel vertrekt.

Eljero Elia, hier nog in het shirt van Southampton. Beeld reuters
Eljero Elia, hier nog in het shirt van Southampton.Beeld reuters

In afwachting van de overstap trainde Eljero Elia dinsdag al mee met Jong Werder Bremen. De linksbuiten raakte een jaar geleden op een zijspoor bij de Duitse club, die gisteren Aron Johansson vanAZvastlegde. Een leenbeurt naar Southampton, de club van Ronald Koeman, in de tweede helft van vorig seizoen leek uitkomst te bieden. Met twee doelpunten in zestien wedstrijden overtuigde de aanvaller niet voldoende om een definitieve transfer naar Engeland af te dwingen.

Elia startte zijn professionele carrière bij ADO Den Haag en kwam via FCTwente bij het Duitse Hamburger SV terecht. Met zijn spel wekte hij de interesse van het Italiaanse Juventus. Na een mislukt seizoen vertrok Elia naar Werder Bremen.

Concurrentie

Elia moet op de linksbuitenpositie de concurrentie aangaan met Elvis Manu en Colin Kazim Richards, de Turk die in de voorbereiding als linksbuiten werd getest door coach Giovanni van Bronckhorst. Het salaris van Elia zal inclusief bonussen de miljoen euro per jaar benaderen. Als extra zetje overweegt Feyenoord hem bij eventuele doorverkoop een percentage van de transfersom mee te geven, aldus het AD.

Feyenoord hengelt ook naar de Groningse verdediger Eric Botteghin(27) en Michiel Kramer (26), spits van ADO Den Haag. Botteghin moet na het vertrek van Khalid Boulahrouz gaan concurreren met Sven van Beek. Kramer is de beoogd opvolger van spits Mitchell te Vrede, voor wie geen toekomst meer lijkt te zijn. Van zowel Botteghin als Kramer is bekend dat ze graag willen spelen in Rotterdam. Een vergelijk tussen de clubs scheidt hen van een contract bij Feyenoord.

Eljero Elia bij zijn transfer naar Juventus in 2011 Beeld anp
Eljero Elia bij zijn transfer naar Juventus in 2011Beeld anp

Kramer

Officiële interesse voor Kramer kwam pas na de mislukte transfer van de spits naar Baniyas uit Abu Dhabi op gang. ADO verlangt een substantieel bedrag voor de aanvaller, maar de 1,5 miljoen die de club uit Abu Dhabi bood, wenst Feyenoord niet te betalen. Bij ADO Den Haag is de clubleiding ontstemt over de voortdurende flirt van de Rotterdamse club. 'Momenteel brengen ze het hoofd van Michiel op hol', zei coach Henk Fraser tegen VI.

Van Bronckhorst moet meer kracht en lef in het elftal brengen, zei Dirk Kuyt afgelopen dinsdag in De Telegraaf. Lex Immers en Colin Kazim Richards waren volgens de aanvoerder broodnodig in het elftal.

Met de komst van Botteghin en Kramer voldoet technisch directeur Martin van Geel aan deze wens. Tevens wordt het elftal van Feyenoord, dat de laatste jaren bevolkt werd door jonge spelers, opnieuw van extra ervaring voorzien.

Voetbaltransfers

- De transfer van Leroy Fer van Queens Park Rangers naar Sunderland is afgeketst. De middenvelder is vanwege een blessure nog zeker een aantal weken niet inzetbaar, waardoor de formatie uit de Engelse Premier League heeft afgezien van de overgang.

- Xander Houtkoop (26) verhuist van ADODen Haag naar Cambuur. De vleugelspits heeft in Leeuwarden een contract voor drie seizoenen ondertekend.

- Dani Osvaldo vervolgt zijn loopbaan bij FC Porto. De Portugese club maakte woensdag bekend dat de Italiaanse spits is vastgelegd. Osvaldo (29) komt over van Southampton, waar hij in de plannen van coach Ronald Koeman niet meer voorkwam.

- Crystal Palace heeft spits Bakary Sako aan zich gebonden. De 27-jarige aanvaller uit Mali zat sinds zijn vertrek bij Wolverhampton zonder club. De international heeft voor drie jaar getekend. 'Crystal Palace speelt aanvallend, dus het lijkt me mooi hier te voetballen.'

Meer over