Feyenoord krijgt het deksel op de neus in kampioenspot tegen Excelsior: 3-0

In Rotterdam was zondag alles in gereedheid gebracht voor het kampioensfeest van Feyenoord. Alleen Excelsior wenste niet mee te werken. Handhaving in de eredivisie woog zwaarder dan de titelaspiraties van de stadgenoot.

Ontgoocheling bij Feyenoord na de 3-0. Beeld anp
Ontgoocheling bij Feyenoord na de 3-0.Beeld anp

De club van het gecultiveerde lijden droop zondag af, zoals afdruipen zelden is vertoond. Excelsior Feyenoord, bedoeld als kampioenswedstrijd van Feyenoord, eindigde in een surrealistische 3-0, en niets van die uitslag was gestolen. Helemaal niets. Bange kampioenskandidaten verloren van trotse, ontwapenende rasvoetballers.

Feyenoord is een equivalent voor lijden, althans, dat is de mare. Weinig winnen voor een topclub op papier, hunkeren, vaak misgrijpen, en als het dan eens goed afloopt intens blij zijn. Maar dan: verloren bij Sparta dit seizoen en nu dus bij Excelsior. Uitgerekend in de eigen stad zes punten gemorst tegen de buurtjes. Nog één kans resteert op de eerste titel van de eeuw: op zondag 14 mei, thuis tegen Heracles, dat nog volop strijdt voor de play-offs en in uitmuntende vorm verkeert.

Feyenoord is al 33 duels koploper. Het zal toch niet gebeuren dat het nog misgaat op de 34ste en laatste dag, is de twijfel die hoe dan ook door hoofden zal spoken. 'We hebben vaker geschakeld na tegenslag dit seizoen', zei trainer Giovanni van Bronckhorst opbeurend, zondagmiddag tegen vijven, toen Excelsior de definitieve handhaving in de eredivisie vierde op de melodie van Sweet Caroline van Neil Diamond, met Excelsior als substituut voor Caroline.

'Topsport zonder druk bestaat niet', stelde Van Bronckhorst. Kampioenswedstrijden hebben nu eenmaal een totaal andere dynamiek. Het liefst had hij Feyenoord de afgelopen twee weken in quarantaine gehouden, weg van media en supporters, maar dat kan niet, zeker niet met een volksclub.

De spelersbus van Feyenoord was vanaf het hotel in het centrum naar het belegerde stadionnetje Woudestein gereden. Overal onderweg was volk, in drommen. De laatste bocht bij het stadion was voor de bus nauwelijks te nemen. Vuurwerk verlichtte het zwerk. Bovenop het dak van een flat stond een cameraploeg, uit de ramen hingen fans. 'Kampioenen', schreeuwden ze.

Verdriet in de Kuip, waar de wedstrijd werd uitgezonden. Beeld anp
Verdriet in de Kuip, waar de wedstrijd werd uitgezonden.Beeld anp

Toen moest de wedstrijd nog beginnen. Van Bronckhorst: 'Iedereen was al met winst bezig. Maar in topsport heb je niets gewonnen voordat je iets in handen hebt.'

Er was gerekend buiten de cowboys van Excelsior, technisch vaardige kerels, met Hasselbaink, Ribeiro en Elbers als uitblinkende dribbelmannetjes. Ze hadden Ajax al op 1-1 gehouden op hun kleine veldje van kunstgras. Ze hadden officieel nog één puntje nodig voor handhaving en ze deden hun sportieve plicht op het stroeve plastic, waaraan de gemiddeld wat oudere Feyenoorders een hekel hebben. Die oogden als machines zonder brandstof, pruttelend om een sprintje te trekken.

Excelsior was al beter in de eerste helft. De Feyenoorders oogden mak en gespannen. Ze waren steeds een stap te laat. De buitenspelers Elia en Berghuis waren onzichtbaar, net als tal van anderen. Vilhena rende zich over de kop en pakte in de slotfase nog een gele kaart ook, die hem de tweede kampioenswedstrijd kost. Hoekschoppen en vrije trappen werden vreselijk genomen.

Excelsior viert de derde goal. Beeld anp
Excelsior viert de derde goal.Beeld anp

Feyenoorders struikelden over trage ballen, terwijl die van Excelsior lustig combineerden. En net toen Feyenoord dacht controle te krijgen, na rust, vielen binnen tien minuten drie doelpunten, na schitterende combinaties, na slecht ingrijpen ook, met Hasselbaink en Elbers als afmakers, plus een vrije trap van Koolwijk.

Zo stil als het opeens was onder al die Feyenoordsupporters in het stadion; het leek alsof ze waren versteend, alsof ze vulling waren van een decor. Ook Dirk Kuijt, invaller voor Berghuis na 2-0, kon niets bewerkstelligen. Hij wees zijn teamgenoten na afloop de weg naar het officiële vak van Feyenoord om te danken voor de steun.

Coach Mitchell van der Gaag van Excelsior was terecht trots dat zijn ploeg onder deze omstandigheden overeind was gebleven. Al die druk rond dat stadionnetje dat vanwege veiligheid was omgetoverd tot 'Fort Knox', zoals hij dat noemde.

Van Bronckhorst: 'Dit was niet des Feyenoords. We waren totaal niet onszelf. En net toen ik het gevoel kreeg dat de wedstrijd onze kant opging, viel de 1-0. Dat was een enorme tegenslag. Direct daarop was het 2-0.'

null Beeld anp
Beeld anp

Of het spanning was of wat dan ook, is moeilijk te zeggen. Natuurlijk was er spanning. De supporter of de journalist heeft het makkelijk. Die roept dat vier punten voorsprong met nog twee wedstrijden te spelen genoeg is. De supporters gingen los, als voorbode op het feest. Ze maakten spandoeken zo groot als gebouwen en drapeerden die langs de gevels. Maar die supporter hoeft het veld niet in.

'De laatste weken hebben energie gegeven', analyseerde Van Bronckhorst over de veertien dagen sinds de zege op Vitesse en de nederlaag van Ajax bij PSV. 'We weten precies voor wie we het doen. Maar die energie is niet omgezet in spel zoals we kunnen spelen.'

Hij is positief en kalm, de jonge trainer. Hij noemde geen namen van falende spelers. Hij wees op dat ene punt voorsprong dat resteert. 'Voor die voorsprong hebben we hard gewerkt. We weten nu hoe het voelt om een kampioenswedstrijd te spelen. Volgende week kunnen we de teleurstelling omzetten in vreugde en de titel winnen.'

Wat deed Ajax? Hoe is het nu op de Coolsingel? Lees het hier

Ajax is nog altijd in de race om de titel. De ploeg van Peter Bosz won eenvoudig van Go Ahead Eagles (4-0), terwijl koploper Feyenoord in de beoogde kampioenswedstrijd onderuit ging bij Excelsior. Met nog een wedstrijd te gaan bedraagt het verschil één punt in het voordeel van de Rotterdammers.

Het had een droommiddag moeten worden. Het werd een nachtmerrie. Met drie goals in tien minuten verpestte Excelsior het kampioensfeest van stadgenoot en 'grote broer' Feyenoord. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst verloor met 3-0 op Woudestein en moet minimaal nog een week wachten op de schaal. Lees hier het liveblog van de wedstrijd terug.

Meer over