Feyenoord dicht bij sprookje in de eigen Kuip

Het weerzien met San Siro, de voetbaltempel in Milaan, heeft Feyenoord gevoelens van pure gelukzaligheid bezorgd. Bijna 32 jaar na de legendarische zege in de Europa Cup I tegen Celtic, won het hechte elftal met 1-0 van Internazionale....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De UEFA Cup mag dan het toernooi van Europa's tweede garnituur zijn, dat zal ze worst wezen in Rotterdam. De op grond van het spel verdiende overwinning, met enig kunst- en vliegwerk behaald, was een afstraffing voor de arrogantie van de Italiaanse miljoenenploeg.

Trainer Cúper dacht tegen dat 'nietige' Feyenoord een aantal van zijn betere spelers aan de kant te kunnen laten met het oog op de competitie. De voorzitter opperde de finale in San Siro af te werken, als Inter op AC Milan zou stuiten. Voorlopig ligt Feyenoord - Borussia Dortmund meer voor de hand.

Feyenoord, met doelman Zoetebier, aanvoerder Bosvelt, de majestueuze Kalou en aanvalsleider Van Hooijdonk als uitblinkers, heeft zich sinds het afscheid van de Champions League ontwikkeld tot een evenwichtig elftal dat vooral in de 'grote' wedstrijden opvalt. Trainer Van Marwijk heeft het elftal leren voetballen in een straffe organisatie, met positiespel dat geen ruimte laat voor twijfel. De ploeg laat zich niet van de wijs brengen, ook niet als Italianen hun staaltjes komedie opvoeren.

Het is op dergelijke avonden van spanning en hectiek te zien dat Feyenoord baat heeft bij de vele internationale wedstrijden. En in tegenstelling tot de Champions League, toen de afgezwaaide Van Gastel het middenveld versterkte ten koste van een vleugelspits, wijkt Van Marwijk niet meer af van zijn systeem mét buitenspelers; een speelwijze die, mits de mannen op de flanken in vorm zijn, gevaarlijk is én een zegen voor het voetbal als kijkspel.

Met geweldige passeerbewegingen bewees Kalou, die de Slowaak Gresko soms liet staan als een Amsterdammertje, eens te meer zijn klasse te hebben hervonden. Het is de fijnbesnaardheid die de Ivoriaan tot een van dé publieksspelers maakt.

Want dát is een van de charmes van Feyenoord. Kalou is een parel, maar het lef waarmee de pas 18-jarige Van Persie speelt verwarmt eveneens de harten van de ware liefhebber. Natuurlijk, lang niet alles lukt hem, maar de straatvoetballersbeweging (bal onder beide voetzolen door, in de draai) waarmee hij Simic in het strafschopgebied passeerde, vond ook waardering bij de Italianen.

Wat Inter betreft: zoals verwacht liet trainer Cúper sterren buiten het elftal. Maar liefst zeven spelers die zondag tegen Fiorentina actief waren in de jacht op de scudetto, bleven op bank of tribune. Onder hen waren Vieri, geblesseerd maar zondag ongetwijfeld weer van de partij, Recoba, en ook Seedorf. Ronaldo, hersteld van een blessure, begon als reserve en viel onder hartstochelijke toejuichingen van de tifosi in na zeventig minuten. Maar de gouden jongen is nog niet terug op het niveau dat de wereld verbaasde.

Zo stelde Cúper het aanvalsduo Kallon en Ventola op in de basisploeg, met de rugnummers 3 en 78, een bewijs van sommige idiote uitingen in het hedendaagse voetbal. Kallon, een talent uit Sierra Leone, is een handige speler, maar hij miste nogal wat kansjes. Want dat kon Inter zich verwijten: het kreeg meer mogelijkheden dan Feyenoord en deed daarmee niets.

De wedstrijd kende een furieus begin en dat was vooral aan Feyenoord te danken, dat gedurfd optrok richting doelman Fontana. Cordoba maakte een overtreding van een dolleman op Kalou. Van Hooijdonk, rustpunt in de aanval, schoot in de vierde minuut van twee meter over, nadat Paauwe een vrije trap van Van Persie had teruggekopt. Inter was in de verder matige eerste helft soms gevaarlijk, via Kallon en Ventola vooral, meestal als gevolg van slordigheden in de Rotterdamse balcirculatie.

Uitgerekend in de eerste fase van de fascinerende tweede helft, toen Inter eindelijk serieus werk leek te maken van een offensief, sloeg Feyenoord toe. Bosvelt leidde de snelle uitbraak in. Hij speelde de bal naar de naar rechts uitgeweken Van Hooijdonk, die laag voorzette. Cordoba gleed de bal in eigen doel. Weer gescoord buitenshuis. Vooral daarna drong Inter aan en liet Cúper opeens de ene na de andere vedette invallen: Seedorf, Ronaldo, Recoba. Ventola bleef missen, Van Hooijdonk raakte de bovenkant van de lat uit een vrije trap.

Het met een man of achtduizend opgekomen legioen was euforisch. Als de vreugde is getemperd, zullen ze beseffen dat de finale nog lang niet is bereikt. Wie weet, brengt Cúper volgende week wel al zijn vedetten op de mat. Bovendien is doelman Toldo terug van een schorsing. En tegenover de verbanning voor een duel van Di Biagio staan schorsingen voor Ono en Rzasa.

Meer over