feuilleton

Feuilleton aflevering 32: Het zwembad

Opa Kick blijkt ook op Vlieland, Bibi treft hem aan de bar met Silvijn. Niet veel later huilt ze het zwembad vol.

Pim liet zich niet terugroepen en verdween in de richting van restaurant Het Posthuys. Bibi overwoog om hem te volgen, maar ze vreesde confrontaties en onherstelbare breuken. Misschien was het laf, maar vast ook beter om de gemoederen voorlopig te laten bedaren. Na een minuut vertrok ze in tegengestelde richting.

Onderweg, rijdend door het witte bos, vroeg ze zich af wat ze in godsnaam had veroorzaakt? Waarom had ze zo jaloers gereageerd, nota bene in het bijzijn van een kind? Welk recht had zij, met haar eigen druistige gedrag?

Het vuurtje dat ze had aangestoken ontvlamde in haar hoofd. Tegen de tijd dat ze Strandresidence Duynstaete naderde stond het hele eiland, haar hele bestaan, in brand. Ze verwierp de optie om haar spullen te pakken en naar de haven te gaan, in de hoop dat er nog een veerboot naar het vasteland zou vertrekken.

Het deerde haar niet dat de receptioniste kon zien dat ze snotterend het hotel binnenkwam. Goddank had Bibi de sleutel van de family suite, zodat ze er niet bij de balie om hoefde te vragen. Ze liep snel door de gang, richting de vleugel waar haar kamer lag, toen ze vanuit de open bar naast de eetzaal haar naam hoorde roepen. De stem kwam haar bekend voor.

Bibi keek naar de toog waarvanuit de kreet had geklonken. Ze schrok. Wat deed híj hier plotseling? En wat moest hij in godsnaam met Silvijn? Glimlachend zat die hufter naast hem, hij keek Bibi aan met geamuseerde bezorgdheid. Verbijsterd deed Bibi een paar stappen in de richting van de bar.

'Kick!' riep ze, hem met grote ogen aanstarend. Haar schoonvader kwam van zijn kruk en spreidde zijn armen. Schor riep hij: 'Favoriete schoondochter!' Een omschrijving die iets minder indruk maakte in de wetenschap dat Bibi zijn enige schoondochter was.

Opa Kick omhelsde Bibi. Toen hij haar losliet ging hij heel even met zijn wijsvinger langs haar wang, om vocht weg te vegen.

'Moet je huilen dat je me ziet?' vroeg hij.

Bibi mompelde glimlachend dat ze in de wind had gefietst. Hierna hernam ze zich en riep: 'Maar wat doe je hier? Weet Kick dat je er bent?'

Kick Senior schudde zijn hoofd. 'Ik heb vanmorgen in een opwelling besloten hier naartoe te komen. Ze hadden gelukkig nog een kamer vrij.'

Hij ging weer op zijn kruk zitten en gebaarde Bibi aan te schuiven, maar ze bleef staan.

'Hoeveel Oud en Nieuwen maak ik nog mee? Niet heel veel. Misschien is dit wel mijn laatste. Dan kan ik beter hier vanavond een paar jonge borrels drinken en een beetje genieten, dan in mijn huis eenzaam naar die ellende op tv kijken. Kan ik meteen ook op de kinderen passen, als dat nodig is.'

'Dit is echt niet je laatste Oud en Nieuw, ouwe', zei Bibi. 'Daarvoor ben je veel te fit.'

Kick vroeg wat Bibi wilde drinken, maar ze gebaarde van niets, met een blik op Silvijn.

'Kom', zei Kick, 'ik zit hier in een gesprek met deze alleraardigste meneer, die bij allemaal concerten blijkt te zijn geweest waar ik ook bij was. En ik begrijp van hem dat jullie elkaar kennen...'

Bibi keek Silvijn snuivend aan, langzaam knikkend. Ze voelde het verlangen Silvijn te slaan. Hoorde dit bij zijn spel?

'Kom op, wat drink je?' zei Kick nogmaals.

Bibi antwoordde dat ze niet kon blijven, omdat ze een afspraak had.

'Een afspraak? Met wie? Je bent op vakantie?' zei Kick, die met zijn vingers knippend een barman probeerde te wenken. 'Een afspraak... Dûh!'

Bibi had werkelijk geen behoefte om met haar schoonvader en een ex-minnaar aan de hotelbar te keuvelen, in de wetenschap dat de rest van het gezelschap haar zo zou kunnen treffen. Ontredderd keek ze om zich heen. Overal in de strandresidence stonden en hingen geschilderde houten borden met bewegwijzering naar de verschillende locaties in het gebouw. Ze zag een bord met een pijl en de tekst 'ZWEMBAD SAUNA MASSAGE'.

'Ik word zo gemasseerd', zei ze tegen Kick. 'Ik heb een afspraak met een masseuse.'

'Een masseuse?'

Bibi deed een paar stappen van haar schoonvader vandaan. 'Ik ben al te laat. Praten jullie verder. Ik zie je straks, Kick. Leuk dat je er bent. Ik ben al te laat. Eet je met ons? Ik ben al laat.'

Dat laatste riep ze nog een keer, in haar vlucht.

Gelukkig wist ze nu wel wat ze kon doen. In de family suite trok ze haar badpak aan en in een badjas van het hotel liep ze op slippers naar de kelder, de borden 'ZWEMBAD SAUNA MASSAGE' volgend.

In het zwembad was het warm en het rook er naar chloor en wasverzachter. Het bleek er vrijwel uitgestorven. Bibi zag alleen twee oudere mensen, die op strandstoelen dicht tegen elkaar lagen, met hun badjassen aan. Ze reageerden vreemd schichtig op de komst van Bibi, die de indruk kreeg dat ze het bejaarde echtpaar stoorde in hun voorspel, of naspel, of wat die geilaards op die strandstoelen aan het uitspoken waren. Het deerde of amuseerde Bibi niet, ze was te verdiept in haar eigen beslommeringen.

Ze bedacht of ze langzaam via het ondiepe ge-deelte in het zwembad naar het diepe zou waden, of er zonder dralen in zou springen. Ze besloot het eerste, maar deed plotseling toch het laatste.

Het water voelde fris en lauw tegelijk, Bibi bleef lang onder. Op het moment dat ze bovenkwam was het meteen een stuk minder benauwd in de ruimte. De ouden van dagen waren ondertussen opgestaan van hun strandstoelen. Bibi keek hen na. Toen het echtpaar was verdwenen, kon ze hen niet meer tegenhouden: haar tranen. Ze begon te huilen, bijna hartstochtelijk. Ze was alleen, wie kon haar zien? Bibi huilde, staand in het halfdiep. Ze huilde, onder water. Ze huilde, drijvend op haar rug. Ze huilde, terwijl ze een baantje probeerde te zwemmen.

Na verloop van tijd hoorde ze geluiden op de gang. Naderend kindergeschreeuw. Felle hoge kreten. Meisjesgegil, jongensgestamp. Binnen vijftien seconden was het zwembad veranderd in een klankkast van lawaai. Hupla, kinderen doken elkaar achterna, water spatte vrolijk op, wilde golven sloegen over de randen van het bad.

'Mamma!' riep Kleine Kick, Bibi's jongste, de benjamin. Als enige kind bleef hij aan de kant staan, uitgelaten zwaaiend naar zijn moeder. 'Opa is er ook!'

'Ik weet het!' snotterde Bibi terug. Op dat moment zag ze Rosalie, Sanne, Klaasje en Frederique het zwembad binnenkomen, met handdoeken onder hun armen. Ook zij bleven aan de kant staan kijken naar de zwemmende kinderen. Hoe lang was het geleden dat Bibi haar vriendinnen in badpak had gezien? Wanneer hadden ze überhaupt afgesproken alleen nog maar in badpak te zwemmen?

Ze legden hun baddoeken op de strandstoelen, en alsof ze het hadden afgesproken sprongen de vier plotseling met een kleine aanloop in het water. Een grote golf trok door het bad.

Rosalie, Sanne en Klaasje bleven bij elkaar hangen, terwijl Frederique in Bibi's richting kwam gezwommen. Binnen drie schoolslagen was ze bij haar. Bibi en Frederique keken elkaar aan, trappelend, onwennig.

'Hoe gaat het?' vroeg Frederique.

Bibi's blik was er een van ontreddering.

'Ik heb net het hele bad vol gehuild', zei ze, waarna ze weer volschoot. Frederique zei: 'Ik moet je een geheim vertellen.'

WAT ERAAN VOORAF GING
De Vijf is een groep vrouwen die elkaar al kennen sinds de studietijd. Ze willen met gezinnen Oud en Nieuw vieren op Vlieland. In een jeugdboerderij wisselt Bibi onder de dekens tekstberichten uit met haar geheime minnaar Silvijn. Die nacht verdwijnt Bibi's man Kick met iemand anders uit het gezelschap in het donker. Later komt Kick Silvijn tegen in het dorp. Bibi schrikt. Wat doet de weduwnaar Silvijn in godsnaam op het eiland? Hoe kan het dat Kick hem kent? Het gezelschap gaat naar een hotel, waar Silvijn zichzelf uitnodigt mee te gaan op een fietstocht. Kick onthult ondertussen aan de andere mannen dat hij een affaire heeft gehad met de vrouw van Silvijn. Op zijn beurt vertelt Silvijn aan Bibi over het gedrag van haar man, waarop ze een scène schopt in een restaurant. Zo beschuldigt Bibi haar man ervan met Frederique het bed te hebben gedeeld, waarna ze het restaurant ontvlucht en wegfietst. Frederiques man Pim fietst haar achterna en hoort van het overspel van zijn vrouw.

Nog acht afleveringen
Met Chris Buur, de chef van dit katern, heb ik vorige week afgesproken dat de laatste aflevering van dit feuilleton verschijnt op zaterdag 6 juli. Daarna is half Nederland op vakantie. Dat betekent dat we nog acht afleveringen hebben te gaan. Nog maar acht! Mede daarom was het tijd om afgelopen donderdag de noodtroepen weer in te roepen. Met zeven Facebook-meefeuilletonisten hebben we in een café gebrainstormd over de naderende ontknoping. In verband met Hemelvaartsdag viel de deadline deze week al op woensdag, dus over het werk van deze zogenoemde 'Bastaardgroep' volgende week meer.

Het slot
Aanvankelijk wilde ik het verhaal laten eindigen op 2 januari, bij de terugreis, maar dan hebben we in acht afleveringen weinig verteltijd. Als voorschot op de discussie in café De Bastaard stelde ik aan Facebook de (vrijblijvende) vraag wanneer het verhaal zou kunnen eindigen? Rond 00.00 uur, tijdens het vuurwerk? Op 1 januari, bij het einde van de nacht? Op 1 januari, na de nieuwjaarsduik? Op 1 januari, aan het einde van de middag?

De eerste optie had een lichte voorkeur. 'Met een symbolische knal eruit', schreven Silvia Nobis en Rudolf Vos. Miriam Piters stelde voor om een deel van de groep al eerder te laten vertrekken. Maike Ypinga vond het einde van de nacht een goed moment: 'Als alle ruzies zijn uitgevochten en iedereen dronken en moe zijn bed in rolt.' De poll op Facebook staat nog open.

Een vervolg?
Over acht aflevering stopt dit feuilleton. In het gesprek hierover met Chris Buur ontstond het voorzichtige en idiote idee het feuilleton volgend seizoen wellicht te laten voortzetten door een andere schrijver. Dit legde ik voor aan Facebook. Nimmer werd een poll zo eensluidend beantwoord. 1 persoon stemde voor de optie 'Nee, vooral stoppen!' en 36 voor 'Ja, doorgaan!'. Er werden zelfs verlanglijstjes ingevuld. De genoemde namen: Ernest van der Kwast, Nico Dijkshoorn, Herman Koch, Dimitri Verhulst, Arthur Japin, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tommy Wieringa, Sylvia Witteman, Aaf Brandt Corstius en Renate Dorrestein. Wordt (misschien) vervolgd.

PERSONOGRAM
Er zijn vier gezinnen mee en een alleenstaande moeder met kinderen. Spil zijn Bibi Roskam (yogalerares en uitvaartverzorgster) & Kick Groen (platenbons). Kicks vader, Opa Kick, is een oud-platenbons. Cameravrouw Frederique Severijn verzamelde jarenlang de geheimen van haar vriendinnen. Ze is getrouwd met tv-maker Pim Staal. Sanne Moens werkt bij de rechtbank en is getrouwd met Libelle-redacteur Bram Laprice. Klaasje Binninga is ambtenaar, getrouwd met duikinstructeur Korneel Petersen. Rosalie van Lokeren is een gescheiden puzzelontwerpster. Haar ex-man Pjotr woont in Nieuw-Zeeland.

undefined

Meer over