Festivals in Europa

Aldeburgh: Thomas Adès is de nieuwe artistiek leider van het festival dat ooit werd opgericht door de componist Benjamin Britten, en zich nog altijd afspeelt in de omgeving van diens residentie aan de Engelse Noordzeekust....

groot-brittannië
Cheltenham: specialiteit hier in Wales is de Britse muziek, van zeer oud tot John Kenny en Marc-Anthony Turnage. Openingsattractie (30 juni) is het orkest van Birmingham o.l.v. festivaldirecteur Bartyn Brabbins. Als vanouds zijn er t/m 15 juli ook weer veel pianisten en solozangers. Het Zehermair Kwartet speelt Mozart, speciale gast in de trompettist Markus Stockhausen, in en tuinen klinkt ‘surround sound’. Tel. 00.44.1242.237377 (www.cheltenhamfestivals.co.uk).

groot-brittannië
Donington: Download Festival (9 t/m 11 juni) met o.a. Deftones, Guns ‘n’ Roses, Prodigy, Metallica, Within Temptation (www.downloadfestival.com).

groot-brittannië
Edinburgh: vermaard internationaal podiumfestival. Het spektakel op en rond de burcht begint op 13 augustus, en biedt opera’s van Wagner (Meistersinger), van Tsjaikovski (Mazeppa) door de Opéra de Lyon en van Mozart (Zauberflöte) ol.v. Claudio Abbado. Simon Rattle dirigeert de Berliner Philharmoniker in Mahlers Vierde Symfonie. Peter Stein regisseert Shakespeares Troilus and Cressida, een productie van The Royal Shakespeare Company. Tsjechovs Drie Zusters wordt gespeeld door het American Repertory Theatre in regie van de Pool Krystian Lupa. In het dansprogramma wordt de komst van het Nederlands Danstheater nu al als hoogtepunt gezien. Verder danst The Suzanne Farrell Ballet uit Washington Balanchine’s Don Quichotte. Het Braziliaanse dansfenomeen Bruno Beltrão – die hiphop en streetdance combineert – maakt zijn Engelse debuut. Verder beroemde orkesten en recitalsolisten (bariton Simon Keenlyside), en oude muziek door gerenommeerde ensembles. Het slotevenement is een groot vuurwerkconcert op 3 september. Tel. 00.44.131.4732000 (www.eif.co.uk).

groot-brittannië
Glyndebourne: opera’s in modelproducties. Picknicken op de gazons. Huisorkesten zijn The London Philharmonic en The Orchestra of the Age of Enlightenment. Tot en met 27 augustus draait hier alles om Beethoven (Fidelio), Mozart (Così fan tutte), Johann Strauss (Die Fledermaus), Britten (A Midsummer night’s dream) en Händel(Giulio Cesare) Tel. 00.44.273813813 (www.glyndebourne.co.uk).

groot-brittannië
Leeds, Carling Weekend Leeds Festival, van 25 t/m 27 augustus, met o.a. Pearl Jam, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys en Muse (www.leedsfestival.com).

groot-brittannië
Londen: 112 jaar oud zijn de Proms, ooit het geesteskind van Sir Henry Wood. Ook dit jaar weer ruim 70 concerten in de Royal Albert Hall, vanaf 14 juli. Vaste gasten zijn de Glyndebourne Festival Opera en koren en orkesten van de BBC. Veel concerten van groot kaliber, met Valeri Gergjev die het Mariinski-gezelschap dirigeert in Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth van Mtsensk, met Christoph Eschenbach, het Orchestre de Paris en solisten in Wagners Siegfried, Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker in Mahlers Tweede Symfonie. De fameuze Last night of the Proms is op 9 september en staat onder leiding van Mark Elder. Alle concerten zijn live te horen op BBC Radio 3. Tel. 00.44.1717655567 (www.bbc.co.uk/proms).

groot-brittannië
Newport: Isle of Wight Festival met o.a. Foo Fighters, Prodigy, Lou Reed, Coldplay. Van 9 t/m 11 juni. (www.isleofwightfestival.com).

groot-brittannië
Reading: het WOMAD Festival heeft dit jaar o.a. het Gotan Project, Los de Abajo en Salif Keita. Van 28 t/m 30 juli; tel. 0870.751.96623 (www.womad.org). Het Carling Weekend Reading Festival, van 25 t/m 27 augustus, biedt o.a. Pearl Jam, Muse, Primal Scream, Arctic Monkeys (www.readingfestival.com).

hongarije
Boedapest: Sziget met o.a. Radiohead, Scissor Sisters, Robert Plant, Franz Ferdinand, The Orb. Van 9 t/m 16 augustus. (www.sziget.hu).

italië
Florence: op het festival Maggio Musicale is tot in juni opera te zien van Sjostakovitsj: De neus, onder leiding van Valeri Gergjev. De dirigent Zubin Mehta hoort hier tot de vaste gasten. Tot de merkwaardiger attracties hoort dit jaar een ballet over Maria Callas door de choreograaf Hoffman. Tel. 00.39.055211158 (www.maggiofiorentino.com).

italië
Perugia: sfeervoller dan dit kan eigenlijk niet. Van 7 t/m 16 juli Umbria Jazz in oude theatertjes en zalen met o.a. Hank Jones, Roy Hargrove, Danilo Rea, Sharon Jones, Caetano Veloso, Brad Mehldau en Ron Carter. (www.umbriajazz.com).

italië
Pesaro: de geboortestad van de ‘Zwaan van Pesaro’ ofwel Rossini, is van 7 t/m 21 augustus de sfeervolle basis van een operafestival. Veel werk wordt hier gemaakt van opera’s die je elders bijna niet hoort, zoals Torvaldo e Dorliska, en dan met Rossiniaanse Cuspirit en zangtechniek. Nog steeds is in Pesaro L’Italiana in Algeri te zien in de ‘Amsterdamse’ enscenering van Dario Fo. Naast Il viaggio a Reims is er de klucht La cambiale del matrimonio, en dit jaar zelfs een beetje Mozart: Die Schuldigkeit des ersten Gebots, met decors en kostuums. Verder het Stabat Mater en leuke randprogrammering. Tel. 00.39.71233184 (www.rossinioperafestival.it).

italië
Spoleto: Alan Curtis leidt Vivaldi’s opera Ercole. Verder concerten (Rossetti Kwartet, piani Thibaudet), jazz, dans en film, van 30 juni t/m 16 juli (www.spoletofestival.it).

italië
Taormina (Sicilië): ook hier een WOMAD Festival, met o.a. Cesaria Evora en de Drummers of Burundi. Van 14 t/m 16 juli. Tel. 00.39.094221142 (www.womad.org/sicily/).

italië
Torre del Lago: Riccardo Chailly dirigeert op 18 juni solisten en het orkest van de Scala van Milaan in een aan Puccini gewijd openingsconcert. De voormalige woonplaats van Puccini biedt tot half augustus operavoorstellingen in het Carro di Tespi-theater. Dit jaar Tosca, Butterfly, La bohème en Turandot. Tel. 00.39.584359322 (www.puccinifestival.it).

italië
Verona: in de historische Arena van Verona vieren dagelijks zo’n 15 duizend toeschouwers operafeest. Nieuw dit jaar is Gilbert Deflo’s regie van Cavalleria rusticana/Pagliacci, met de tenor José Cura in de rol van Canio. Liefst drie producties gaan in ensceneringen van Zeffirelli: Verdi’s Aida, Bizets Carmen en Puccini’s Butterfly (met Daniela Dessi). Van 24 juni t/m 27 augustus. Tel. 00.39.458051811 (www.arena.it).

kroatië
Dubrovnik: de oude citadel is van 10 juli t/m 25 augustus de locatie van een festival met veel Kroatisch toneel, ballet, opera, folklore en jazz. Ook orkesten uit Zagreb en Dubrovnik doen mee, evenals de oude-muziekman Philip Pickett (met Purcells Dido and Aeneas), de violist Gidon Kremer, en Shlomo Mintz als dirigent van de Camerata Bern. Jan Fabre brengt zijn voorstelling Quando l’uomo principale è una donna. Tel. 00.38.520412288 (www.dubrovnik-festival.hr).

noorwegen
Førde: het Førde Folk Festival biedt naast een uitgebreid Braziliaans programma ook de Mostar Sevdah Reunion met Ljiljana Buttler. Van 6 t/m 9 juli. Tel. 00.47.577.21940 (www.ozzynett.com).

noorwegen
Kongsberg: Op het Kongsberg Jazz Festival spelen van 5 t/m 8 juli op verschillende locaties onder meer Bill Frisell, Bugge Wesseltoft, Enrico Rava en Ben Allison (www.kongsberg-jazzfestival.no).

oostenrijk
Bregenz: populaire attractie is het ‘Spiel auf dem See’, ditmaal Verdi’s Trovatore in een mega-buitenenscenering van Robert Carsen. In het Festspielhaus is een weinig gespeelde (onvoltooide) opera van Debussy te zien, De ondergang van het huis Usher. Verder veel concerten, door het huisorkest Wiener Symphoniker en anderen. Van 19 juli t/m 20 augustus. Tel. 00.43.5574407/6 (www.bregenzerfestspiele.com).

oostenrijk
Eisenstadt: de dom en het slot van de vorsten Esterházy zijn van 7 t/m 17 september festivallocaties voor Joseph Haydns missen, sonates en symfonieën. Blazers treden op in het slotpark. Ton Koopman speelt orgelconcerten van Händel en Haydns Salzburgse neef Michael Haydn. Tel. 00.43.2682.61866 (www.haydnfestival.at).

oostenrijk
Innsbruck: oudemuziekfestival met geënsceneerd operawerk. De spil is René Jacobs, die ditmaal Mozarts Don Giovanni opvoert in twee versies: de ‘Praagse’ en de ‘Weense’. Op het programma staan ook concerten en Mozarts opera Il re pastore onder leiding van Alessandro de Marchi. Van 12 t/m 26 augustus. Tel. 00.43.512.562000 (www.altemusik.at).

oostenrijk
Linz: dit festival was een heiligdom voor de ware Brucknerliefhebber, maar Linz lijkt nu wel Brucknermoe. Franz Welser-Möst voert met het Cleveland Orchestra Bruckners Vijfde Symfonie uit en ook klinkt er wat onbekend werk (Ouverture in g en 3 Orchesterstücke). Verder is het van 10 t/m 30 september een bont boeket met Stravinsky, Debussy, Wagner, Sjostakovitsj - en Herman van Veen, wiens Alfred Jodocus Kwak te zien is als ‘gevisualiseerde klankwolk’. Tel. 00.43.732.76120 (www.brucknerhaus.at).

oostenrijk
Salzburg: laatste jaargang van Peter Ruzicka als programmeur van Europa’s grootste podiumfestival. Hij haalt iets uit dat weinigen hem voorlopig zullen nadoen: alle opera’s van Mozart, een kleine twee dozijn, van het kleinste jeugdwerk tot La clemenza di Tito en Die Zauberflöte. De concertprogramma’s met beroemde orkesten, ensembles en solisten staan ook in het teken van Mozart, maar dan steeds in combinatie met eigentijds, soms gloednieuw werk. In het theaterprogramma valt een komedie op van de oude Weense satiricus Nestroy. Van 24 juli t/m eind augustus. Tel. 00.43.66280451 (www.salzburgfestival.at).

oostenrijk
Wenen: de Wiener Festwochen, in mei begonnen, duren t/m 18 juni. Het programma is veelzijdig, en rijk bezet met zowel debuten als bekende namen. Drukke weken met veel 20ste-eeuwse muziek en theater. Intendant Luc Bondy regisseert zelf toneel en opera. De Oostenrijkse radio en televisie doen flink verslag (www.events.orf.at). Tel. 00.43.1.589.2222 (www.festwochen.at).

oostenrijk
Wenen: op zestien verschillende locaties is van 29 juni t/m 16 juli Jazz Fest Wien met o.a. Herbie Hancock, Chick Corea en Sergio Mendes (www.viennajazz.org).

oostenrijk
rusland

oostenrijk
St. Petersburg: enorm druk heeft Valeri Gergjev het als gastheer van het festival ‘Sterren van de Witte Nachten’ in de Mariinski-opera. De editie-2006 is in mei begonnen en duurt tot 5 augustus. Gergjev dirigeert nieuwe producties, schudt Russisch en Italiaans operarepertoire uit de mouw en dirigeert orkestconcerten. De balletafdeling trekt klassiekers uit de kast als Giselle, Assepoester, Le Corsaire, Zwanenmeer, Romeo en Julia (www.mariinsky-ru).

spanje
Aragón, Pirineos Sur, met o.a. Khaled, Cheikh Lô en Mercan Dede. Van 13 t/m 29 juli. Tel. 00.34.974.294151 (www.pirineos-sur.es).

spanje
Barcelona: ‘Sonar’ met muzikale optredens van Pete Philly & Perquisite, Aardvarck en C-Mon & Kypski naast Tunng, Infadels, Hot Chip, Shadow, Sasha e.a. Van 15 t/m 17 juni (www.sonar.es).

spanje
Granada, Spaanse operette, ballet, concerten door Spaanse koren en orkesten maar ook door de Staatskapelle Berlin en John Eliot Gardiner met Londense Mozart-equipes. Harry Christophers leidt Mozarts opera Mitridate. Recitals, kamermuziek en wereldmuziek spelen zich af op sprookjesachtige locaties als het Alhambra, de kathedraal, het paleis van Karel V en de tuinen van de Generalife. Verder toneel, caféconcerten en natuurlijk veel nachtelijke flamenco. Van 23 juni t/m 9 juli. Tel. 00.34.958276200 (www.granadafestival.org).

spanje
San Sebastian: Jazzaldia in de sfeervolle stad San Sebastian met veel kwaliteitsjazz van o.a. Keith Jarrett, Herbie Hancock Quintet en Herbert. Van 21 t/m 26 juli (www.jazzaldia.com).

spanje
Vitoria: aan de ruige Baskische kust het Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz, van 8 t/m 15 juli, met o.a. Medeski, Martin & Wood, Kenny Barron, Sonny Rollins en Sergio Mendes (www.jazzvitoria.com).

zweden
Drottningholm: het enige theater in de wereld waar de techniek nog net zo werkt als in de achttiende eeuw. Oude golfjes-effecten, neerdalende wolken, donder- en bliksemapparatuur. Het bijbehorende festival heeft een prachtige traditie op het gebied van de achttiende-eeuwse opera en dans, maar brengt soms ook nieuw repertoire. Van begin juni tot eind juli. Tel. 00.46.86608225 (www.drottningholmsslottsteater.dtm.se).

zwitserland
Ascona: Het grootste Europese festival met oude stijl jazz is Jazzascona New Orleans & Classics, van 23 juni t/m 2 juli. Dit jaar spelen onder meer Monty Alexander, Warren Vaché en Frits Landesbergen met Joke Bruijs (www.jazzascona.com).

zwitserland
Gstaad: zelf is hij er niet meer bij, maar in Gstaad en omringende Alpen houden ze zijn naam in ere: Yehudi Menuhin, de violist die hier een kamermuziekfestival begon dat uitgroeide tot een veelzijdig evenement. Dit jaar van half juli tot begin 3 september orkestconcerten, operette, barok, recitals, kamermuziek en jazz. Tel. 00.41.33.7488338 (www.menuhinfestivalgstaad.ch)

zwitserland
Luzern: van 10 augustus t/m 17 september een carrousel van ‘s werelds toporkesten: Berliner, Wiener, Concertgebouworkest, het Gustav Mahler Jugend Orchester en een eigen Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado. Tel. 00.41.41. 2264480 (www.lucernemusic.ch).

zwitserland
Montreux: van eind augustus tot half november veel oude muziek door internationaal befaamde ensembles. Tel. 00.41.21.9668020 (www.montreux.ch/festivals/FMMV).

zwitserland
Montreux: een van de beroemdste jazzfestivals van Europa heeft ook veel pop. Dit jaar spelen o.a. Ornette Coleman, Diana Krall, Abdullah Ibrahim, Tracy Chapman en Deep Purple. Van 30 juni t/m 15 juli. (www.montreuxjazz.com).

sites
Nog meer festivals en actuele informatie op www.yourope.org, www.festivalguide.de, www.festivalplaner.de en www.frootsmag.com/content/festivals/europe/

Meer over