nieuwsDe Nieuwe Wildernis

Festival in Harderwijk schrapt natuurfilm over Oostvaardersplassen na ‘explosie van bedreigingen’

Honderden haatmails en bedreigingen op sociale media hebben de organisatie van het visserijfestival De Aaltjesdagen in Harderwijk ertoe aangezet af te zien van de vertoning van De Nieuwe Wildernis, de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis:

Demonstranten voor aanvang van een langzaamaanactie op de A6 bij Almere. Met de actie vroegen zij aandacht voor het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

De veelgeprezen film van Mark Verkerk en Ruben Smit over de Oostvaardersplassen in Flevoland en het natuurbeheer in dat gebied zou donderdagavond de openingsfilm zijn van de Aaltjesdagen, een meerdaags festival in Harderwijk dat sinds 1983 elk tweede weekeinde van juni plaatsvindt en jaarlijks ongeveer 50 duizend bezoekers. De keuze voor De Nieuwe Wildernis was eigenlijk een noodgreep. Aanvankelijk was gekozen voor de film Wild, waarin de vos, het edelhert en het wilde zwijn in de vier jaargetijden worden gevolgd. Dat bleek echter niet te kunnen, omdat Wild nog altijd in de gewone bioscopen draait.

Dus koos de organisatie voor publiekslieveling De Nieuwe Wildernis, een natuurfilm zoals die voor de verschijning ervan in 2013 nooit eerder in Nederland was gemaakt. Vooral indrukwekkend: de beelden van de konikpaarden die hun veulens werpen tussen de kalveren van edelherten en heckrunderen. Juist het beheer van deze grote grazers in het natuurgebied staat sinds deze winter ter discussie omdat veel dieren het seizoen niet overleefden. De provincie Flevoland praat woensdag over een plan om het beheer zodanig te veranderen dat er minder dieren doodgaan.

Kort nadat het voornemen om De Nieuwe Wildernis te draaien als aftrap van de Aaltjesdagen was bekend geworden, uitte actieleider Bas Metzemaekers van 'Stop het leed dat Oostvaardersplassen heet' de vriendelijke doch dringende oproep om de natuurfilm niet te vertonen. Vlak daarna volgden volgens het bestuur van de Aaltjesdagen een ‘explosie van haatmails’ en ‘dreigementen met geweld’ tijdens de openingsfilm in Harderwijk.

‘De film over de Oostvaardersplassen en het natuurbeheer in dat gebied worden door activisten kennelijk niet als twee losse onderwerpen beschouwd. We willen dat bezoekers zich veilig voelen’, aldus het bestuur van de Aaltjesdagen in een verklaring. In plaats van De Nieuwe Wildernis staat nu in de openluchtbioscoop Holland: Natuur in de Delta op het programma.

Lees verder: De doe-het-zelf-burger vecht nu een cultuuroorlog uit in de natuur

Margriet Oostveen beschrijft in deze column hoe een nieuwe cultuuroorlog in de natuur wordt uitgevochten.

Wat te doen met de stervende grazers in de Oostvaardersplassen? Drie dilemma’s

Wie niet beter weet, zou denken dat het advies van de commissie-Van Geel over de Oostvaardersplassen vooral het dierenleed daar betreft. Maar de opdracht die de commissie onder leiding van Pieter van Geel (CDA) vorig jaar meekreeg, was veel breder dan adviseren over het lot van de grote grazers.

Meer over