Felle strijd Senaat om gezant VS

Senatoren van de Amerikaanse Democratische partij zeggen dat ze in de Senaat de aanval zullen openen als de Republikeinen de kandidatuur van de Californische ondernemer en miljardair Roland Arnall voor het ambassadeurschap in Nederland willen doordrukken....

Dat meldde woensdag Roll Call, een in politiek nieuws gespecialiseerde krant in Washington.

Op 1 november leek de benoeming van Arnall, ofschoon omstreden, een feit. In de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken hadden eerder Democraten gepleit voor uitstel, maar de voorzitter van de commissie, de Republikein Dick Lugar, maakte in een volgende commissievergadering gebruik van een nooit gehanteerde regel om stemmen bij volmacht niet toe te staan.

Bij afwezigheid van een flink aantal Democratische senatoren in de achttien leden tellende commissie ontstond daardoor plotseling een meerderheid van acht tegen twee in het voordeel van Arnall.

Was bij volmacht gestemd, dan zou de benoeming van Arnall voorlopig zijn geblokkeerd doordat precies de helft van de commissie – negen senatoren – tegen is: de acht Democraten en de Republikein Chuck Hagel.

Benoemingen van onder meer ambassadeurs moeten bekrachtigd worden door de voltallige Senaat, maar dit zijn altijd hamerstukken als in de commissie zich een meerderheid heeft gevormd. In de benoeming van Arnall was na de ongebruikelijke stemmingsprocedure aan die eis voldaan.

Roll Call meldde echter dat de Democraten in de Senaat weigeren de uitslag van de stemming in de commissie te aanvaarden. Ze vinden deze ongeldig tot stand gekomen en senator Paul Sarbanes, de voorman in het verzet tegen Arnalls benoeming, zal om bemiddeling vragen van de senaatsfunctionaris die de huisregels bewaakt.

Volgens medewerkers van Sarbanes zullen de Democraten in het gelijk worden gesteld. De kwestie gaat dan terug naar de commissie voor Buitenlandse Zaken.

De benoeming van Arnall is omstreden, omdat hij oprichter is en tot voor kort eerste man van de hypotheekverlener Ameriquest. De onderneming heeft een slechte reputatie. Het opereert vooral onder lagere inkomensgroepen en zou dikwijls onbehoorlijke leningsvoorwaarden dicteren.

In meer dan dertig Amerikaanse staten lopen onderzoeken naar de praktijken van Ameriquest. Het bedrijf heeft 325miljoen dollar gereserveerd voor een schikking.

Meer over