nieuws

Felle kritiek op programma waarin kinderen naakte mensen bevragen

Het programma Gewoon Bloot, waarin kinderen naakte mensen het hemd van het lijf mogen vragen over hun lichaam, heeft conservatief Nederland al op de kast nog voordat de eerste aflevering te zien is. Op Twitter reageren mensen ontzet op het format. Ook uit de conservatieve hoek van de politiek klinken kritische geluiden.

NTR hoopt met Gewoon Bloot het taboe op naakt te doorbreken. Beeld .
NTR hoopt met Gewoon Bloot het taboe op naakt te doorbreken.Beeld .

Zo stelt FvD-leider Baudet dat de NPO met dit programma ‘aanschurkt tegen het promoten van pedofilie’. De SGP heeft schriftelijk Kamervragen gesteld over het programma, dat vanaf 21 maart wordt uitgezonden door de NTR, en roept de Kamer op om in actie te komen.

Het programma hoopt het taboe op naakt te doorbreken en kinderen mee te geven dat ieder lichaam heel normaal is. Volgens deelnemer Gerben Bakker is het belang van een dergelijk programma, dat kinderen leren dat er niet één perfect lichaam bestaat. ‘Door dit programma leren kinderen dat ze vragen over hun lichaam mogen stellen’, zegt hij tegen Radio 1.

‘Schennis van de eerbaarheid’

Dat het programma de mens toont zoals de Heer de mens schiep, mag voor de SGP niet baten. ‘Schennis van de eerbaarheid’, noemt de christelijke partij het programma op Twitter. Bovendien zou het programma in strijd zijn met ‘de goede zeden’.

De SGP is van mening dat ‘tere zaken’ als deze binnen het gezin besproken dienen te worden. ‘Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving’, zegt SGP-voorman Kees van der Staaij. Hij wijst erop dat kinderen de confrontatie met naaktheid als ongemakkelijk ervaren. ‘Dat zegt al genoeg. Die beschermende drempel die er van nature is moet je niet slopen.’

Leerling Danou van basisschool de Triangel in Weesp, waar groep 8 alvast de eerste aflevering mocht kijken, is niet onder de indruk van al het bloot op de buis. ‘Eigenlijk is het heel gewoon, want iedereen is bloot’, zegt ze tegen een verslaggever van de NOS. ‘Alleen zie je dat normaal gesproken niet.’

In een eerdere versie van dit stuk werd geschreven dat Gewoon Bloot wordt uitgezonden door KRO-NCRV, dat moet NTR zijn.

Meer over