Felle kritiek justitie op defensie

AMSTERDAM - De situatie bij de materieeltak van defensie is zo onoverzichtelijk dat niet duidelijk is of er strafbare feiten zijn gepleegd. 'Hoe kunnen er nu onduidelijke regels zijn over diefstal?'

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl
null Beeld anp
Beeld anp

De Defensie Materieel Organsiatie (DMO) was in 2009 zo slecht georganiseerd dat het Openbaar Ministerie onmogelijk kon beoordelen of er strafbare feiten werden gepleegd. Dat blijkt uit een brief die het OM in de zomer van 2009 heeft gestuurd aan het ministerie van Defensie.

Gebrek aan regels
In de brief, die in bezit is van de Volkskrant, wordt het ministerie gekapitteld wegens een gebrek aan regels, controle en toezicht bij de materieelafdeling. Defensie had het OM in Arnhem gevraagd te onderzoeken 'of en hoe aangifte moet worden gedaan van strafbare feiten op het gebied van diefstal en verkopen van defensiemateriaal'.

De correspondentie tussen het Openbaar Minsiterie en het departement maakt deel uit van een uitgebreid dossier over integriteitsschendingen bij DMO. Door de 'tekortkomingen in de organisatie' was het voor het OM in het dossier 'onmogelijk om een oordeel te vellen over de mogelijke strafwaardigheid van bepaalde feiten', schrijft de officier van justitie aan de directeur van DMO.

In overweging
Het OM geeft het ministerie van Defensie in de brief van 25 augustus 2009 'in overweging' zelf onderzoek en eventueel aangifte te doen bij de Koninklijke Marechaussee. Volgens een woordvoerster van Defensie is dat niet gebeurd. Wel heeft defensie 'zijn verantwoordelijkheid genomen' door 'de procesgang te verbeteren'. Volgens haar zijn de regels nu voldoende duidelijk en is de cultuur bij de materieeltak verbeterd.

Bronnen rond het integriteitsonderzoek verbazen zich over de opstelling van het OM. 'Hoe kunnen er nou onduidelijke regels zijn over het stelen of doorverkopen van defensiematerialen?', vraagt een betrokkene zich af. 'Dat mag bij geen enkele werkgever.'

Zaak gesloten
Minister van Defensie Hans Hillen werd dinsdag naar de Kamer geroepen naar aanleiding van berichten in de Volkskrant over diefstal, drugshandel en intimidatie bij DMO. Hillen zei in de kamer dat de zaak wat hem betreft gesloten is. Er komt geen nader onderzoek naar de cultuur bij DMO, omdat er 'geen nieuwe gevallen' van integriteitsschendingen bekend zijn', zei hij.

'Het OM kwam niet aan vervolging toe omdat de regels onduidelijk waren. De regels zijn inmiddels aangescherpt, een aantal mensen is gestraft en er zijn nieuwe leidinggevenden', aldus de minister.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk was ontevreden over de opstelling van de minister, en gaat een debat aanvragen. 'Hillen wuift alles weg, terwijl dit een serieuze zaak is. Het lijkt erop dat er een doofpotcultuur heerst bij defensie.'

Meer over