Feestsoep van de scheepskok

Voor de tweede keer op deze plek aandacht besteden aan een boek dat al ruim drie jaar verkrijgbaar is daar moet wel een heel goede aanleiding voor wezen....

Henrico Prins

In 2001 verscheen Van alle wereldzee(Klapwijk & Keijsers, 19,50 euro), een even authentieke als aanstekelijke bundeling recepten en verhalen van scheepskoks. Zondagavond begint bij de VPRO (Nederland 3, 19 uur) de zevendelige reeks Koken op zee, gebaseerd op het boek, dat intussen aan zijn derde druk toe is.

In het tv-programma bezoekt kok Alain Caron een aantal collega's die in het boek aan bod komen. 'Samen bereiden ze, meestal midden op zee, een makkelijk te maken, eerlijk en heerlijk gerecht uit het land van herkomst van de scheepskok', meldt het persbericht.

Hier het recept voor pindasoep (voor 20 personen) van Iwan Dreischor uit Suriname, bij verschijning van het boek varend op het Nederlandse schip Saline. 'Het is een feestsoep', zegt Dreischor. 'Aan boord maak ik het maar eens in de drie maanden. Als je in Suriname pindasoep eet, ben je rijk. Dat was tenminste vroeger zo. Als je de soep met plantanenballetjes at, whoe, dan was je heel rijk.'

De meeste ingredien zijn te koop in de (Surinaamse) toko. Kook 1 kg zoutvlees heel kort, 'om het zout eruit te halen'. Snijd het in stukjes en bak het aan. Neem 4 tot 5 liter water en doe er het vlees, 1 grote gesneden ui en 500 gr pindakaas bij. Goed doorkoken. Doe er dan 1 kg in stukjes gebakken kipfilet bij, samen met 1 blikje tomatenpuree, 15 pimentkorrels en 8 bouillonblokjes. Breng aan de kook en doe er ten slotte twee hele Madame Jeanette-pepertjes bij.

Haal de soep na nog een minuutje sudderen van het vuur; serveer een half uur later met plantanenballetjes. Koop daarvoor ongeveer tien (groene) plantanen, een soort bakbananen.

Schil en kook ze 15 tot 20 minuten. Haal ze uit het water en snijd, maal, hak of vijzel ze fijn. Draai er balletjes van ter grootte van een golfbal. Leg in elke soepkom een bal, en schep de soep eroverheen.

Wie benieuwd is naar een serie andere gerechten, moet morgenavond de tv aanzetten. De recepten zijn naderhand ook terug te vinden op www.kokenopzee.nl.

Meer over