Feest der herhaling

Dat het televisieseizoen eigenlijk al eind mei afloopt wordt in Hilversum wel eens verdedigd met het argument dat daardoor vooral in juni, wanneer de vakantie nog niet echt is losgebroken, ruimte ontstaat voor bijzondere series en speelse experimenten....

Gisteravond prime time op Nederland 1: een oude Inspector Morse. Dito op Nederland 2: de herhaling van een magic-show van Hans Kazàn. Met de complimenten van de KRO en de TROS. Verder noteerde ik oude afleveringen van ER (AVRO), Fawlty Towers (KRO), Twitch City (VPRO) en Fr & lsquor;-live (NPS).

Behalve op herhalingen worden we momenteel in ruime mate getrakteerd op nostalgie en jeugdsentiment. Vooral de jaren tachtig zijn in trek, in het bijzonder de muziek uit die periode. Gistermiddag - altijd al het dagdeel van de herhalingen - regeerde de muzikale nostalgie met Reflex of the 80's van BNN en Het gevoel van . . . (KRO), dat ditmaal was gewijd aan het jaar 1981.

Het gevoel van . . . , waarin twee teams gesteund door het publiek liedjes uit het betreffende jaar moeten herkennen en nazingen, is een programma waar ik ademloos naar kijk. Waar vindt de KRO toch al die extatische mensen, die niet alleen constant staan te klappen, hupsen en dansen, maar die ook de meeste liedjes goeddeels uit hun hoofd kennen, ongeacht of het gaat om het Nederlandse smartlap-repertoire dan wel het internationale hitwezen. Een beetje verliefd, Ain't no mounatin high enough, alles wordt uit volle borst meegezongen onder de stralende leiding van Antje 'ik vond het supergezellig dat je er was' Montero.

Ook in intellectuele kring heerst nostalgie. Wim T. Schippers is een serieuze actie begonnen om het vermaarde, in 1929 afgebrande Paleis voor Volksvlijt te doen herrijzen op het Amsterdamse Frederiksplein, waar thans het alom verfoeide gebouw van De Nederlandsche Bank staat. Maandag besteedde Schippers de hele uitzending van Flogiston aan het project. Het programma knapte er enorm van op: geen gewiebel op dat onmogelijke 'snijvlak van wetenschap, cultuur en amusement', maar een helder onderwerp.

Schippers had een keur van architecten, historici en plaatselijke prominenten uitgenodigd, die zich bijna allemaal enthousiast toonden over reconstructie van wat volgens muziekhistoricus Emile Wennekes 'een van de mooiste gebouwen was die we in Nederland hebben gehad'. Een aanstekelijk enthousiasme - al bleef één gedachte knagen: zou Amsterdam toch niet de ambitie moeten hebben om het Frederiksplein te reanimeren met een groots nieuw project in plaats van terug te grijpen op negentiende-eeuwse grandeur?

Meer over