Column

Federer en Nadal hebben het tennis net zo hard nodig als het tennis hen

Tijdloze tranen van triomf huilde Roger Federer. De tijdmachine had de iconen van een generatie opgepikt in hun glorietijd en laten landen in het klavertjesveld van hedendaags sportgeluk. Het was alsof het allemaal zo was afgesproken, die demonstratie van tennisdertigers in Melbourne.

Willem Vissers
null Beeld reuters
Beeld reuters

Eerst als opwarmer de strijd tussen de zussen Serena en Venus Williams in de finale van de Australian Open, 35 en 36 jaar, met de jongste diva als winnares. Een dag later boog de 30-jarige prijsvechter Rafa Nadal voor de 35-jarige virtuoos Roger Federer. Federer is het stijlicoon van het tennis, de man die de moeilijkste slagen naar de consument in de huiskamer brengt alsof het kinderspel is. Ze waren herrezen na pittige blessures, de toppers wier loopbanen zo met elkaar zijn verweven.

Een paar maanden geleden konden ze door blessures niet eens een demonstratiepartij spelen bij de opening van de tennisacademie van Nadal op Mallorca. Maar ze zijn terug, en hoe, met al hun kracht en techniek, met al hun spelvreugde. Samen steunden en kreunden ze de zondagse uren weg.

Nadal oogt niet meer zo stoer als vroeger. Het lange haar is een kort koppie geworden, de bovenarmen zijn decent bedekt. Hij is bijna een heertje zo. Dat was Federer altijd al. Ze joegen elkaar op, in hun oranje schoenen, met verbluffend repertoire, diverse techniek en verschillende tactiek. Linkshandig tegen rechtshandig, vol geconcentreerd. Federer vroeg om een time-out na de vierde set voor verzorging. Mag het, als 35-jarige? Hij veerde indrukwekkend op toen hij dreigde te vallen.

De finale was het hoogtepunt van het nog jonge sportjaar, ook door het symbolische karakter. Alle blessures en ziektes, ook bij de zusjes Williams, zijn weer overwonnen. De vlag van de eeuwige jeugd ging in top, al is dat deels schijn, want met name Venus Williams nadert het einde van haar loopbaan en Nadal heeft door zijn krachtspel onwaarschijnlijk veel gevergd van zijn lijf.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Maar toch: zestig jaar is het nieuwe vijftig, vijftig het nieuwe veertig, veertig het nieuwe dertig. En de atleet, gezondheidsfreak of niet, vaart mee op de golven van een langer sportleven. De schaatsers Kramer en Wüst blijven winnen als dertigers. Feyenoord droomt van het landskampioenschap aan de hand van de 36-jarige aanvoerder Dirk Kuijt, de man met een heel begeleidingsteam dat de jeugd tracht te conserveren. De nationale voetbalploeg van Egypte spot met logica door de 44-jarige doelman El Hadary te laten meedoen tijdens de Afrika Cup.

Al die 'oudere' toppers houden het langer vol dan voorheen, door betere begeleiding, gestimuleerd door aantrekkelijke verdiensten. Misschien ook zijn ze verslaafd aan roem en aandacht. Federer en Nadal hebben het tennis net zo hard nodig als het tennis hen.

Roger Federer won in Melbourne zijn achtiende grandslamtitel. Beeld ap
Roger Federer won in Melbourne zijn achtiende grandslamtitel.Beeld ap

Maar dan nog: ze kunnen alleen doen wat ze doen dankzij de passie voor hun sport. Dat is de universele les. De tranen van Federer waren ook tranen van liefde. Liefde voor een beroep, voor een spel, voor een hobby. Met liefde is veel gewonnen.

Niet alleen in de sport overigens.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over