NieuwsVerenigde Staten

Federale overheid VS gaat doodstraf weer uitvoeren: eerste vijf nog dit jaar geëxecuteerd

Voor het eerst in zestien jaar wordt de doodstraf weer uitgevoerd door de federale overheid van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft opdracht gegeven vijf terdoodveroordeelden nog eind dit jaar te executeren.

Carlijne Vos
Kamer waar de doodstraf wordt uitgevoerd in de Huntsville gevangenis in Texas. Beeld Getty Images
Kamer waar de doodstraf wordt uitgevoerd in de Huntsville gevangenis in Texas.Beeld Getty Images

De vijf mannen zijn zo’n twintig jaar geleden ter dood veroordeeld voor gruwelijke moorden waarbij ook kinderen betrokken waren. President Trump heeft er vanaf zijn aantreden op aangedrongen dat de doodstraf weer vaker wordt opgelegd, vooral bij massamoordenaars en drugssmokkelaars.

De doodstraf is door de federale overheid nooit officieel afgeschaft, maar werd in de praktijk al sinds 2003 niet meer uitgevoerd. Na een aantal mislukte executies met dodelijke injecties is er steeds meer discussie ontstaan over de wreedheid van de methodes en de immoraliteit van de straf. Hierop besloot de vorige Amerikaanse president, Barack Obama, in 2014 de praktijk nog eens grondig te laten onderzoeken.

Minister Barr stelt dat dit onderzoek nu is afgerond en dat er is besloten dat de executies kunnen worden hervat. Volgens Barr is het ministerie van Justitie ‘het, als handhaver van de rechtsstaat, verplicht aan de slachtoffers en hun families om het vonnis uit te voeren’, zo zei hij in een verklaring. De vijf mannen zullen worden geëxecuteerd met een dodelijke dosis pentobarbital, een slaapmiddel.

62 mannen

Op dit moment zitten 62 mannen in federale gevangenissen die ter dood zijn veroordeeld, onder wie Dzhokhar Tsarnaev, die in 2013 een bom liet ontploffen tijdens de marathon van Boston. Ook de man die in 2015 negen zwarte kerkgangers doodschoot tijdens een bijbelstudiebijeenkomst in South-Carolina, Dylann Roof, heeft de doodstraf opgelegd gekregen.

Ook voor 2003 bracht de federale overheid de doodstraf zelden tot uitvoering. Tussen 1988, toen de doodstraf ook al heringevoerd werd, en 2003 werden slechts drie mannen geëxecuteerd. Tussen 1927 en 1988 waren het er 34. In diverse Amerikaanse staten, zoals Georgia, Missouri en Texas, werd de doodstraf al wel uitgevoerd. Texas is koploper met 563 executies sinds 1977, het jaar dat de doodstraf daar na een pauze van tien jaar werd heringevoerd.

De Democraten hebben teleurgesteld gereageerd op Barrs besluit. ‘Laat ik duidelijk zijn: de doodstraf is immoreel en de uitvoering zeer discutabel’, zo reageerde senator en presidentskandidaat Kamala Harris. ‘Er zijn te veel onschuldige mensen ter dood gebracht. We hebben een nationaal moratorium op de doodstraf nodig en geen herinvoering.’

Trump

President Trump is een groot voorstander van de doodstraf. Zo is hij een uitgesproken bewonderaar van de Filipijnse president Duterte, die beloofde korte metten te maken met de drugsepidemie in zijn land en toestond dat duizenden drugsverslaafden en -dealers op straat werden vermoord door de politie.

Onlangs werd Trump nog geconfronteerd met uitspraken van dertig jaar geleden, toen hij nog een bekende vastgoedmagnaat was in New York. In een paginagrote oproep in dagbladen eiste hij in 1989 de doodstraf voor de zogeheten Central Park Five. Deze zwarte tieners zaten jarenlang onschuldig vast voor de moord op een jogger in Central Park. Na het verschijnen van de veelbesproken Netflix-serie When They See Us over deze zaak, zei Trump desgevraagd nog steeds achter zijn pleidooi te staan en weigerde hij zijn excuses te maken aan de vijf ten onrechte veroordeelde mannen.

Een van de vijf federale gedetineerden die dit jaar als eersten worden geëxecuteerd, is Daniel Lewis Lee, een overtuigd racist die in Arkansas een gezin vermoordde, onder wie een meisje van 8. Een ander is Lezmond Mitchell, die werd veroordeeld voor de moord op een vrouw van 63. Na de moord dwong hij haar kleindochter naast het ontzielde lichaam van haar oma te zitten tijdens een autorit en sneed daarna ook haar de keel door.

Meer over