Nieuws

FD: Nederlandse zonnepanelen in verband gebracht met Chinese dwangarbeid

Verschillende Nederlandse zonnepanelen bevatten mogelijk grondstoffen uit de omstreden Chinese grensregio Xinjiang. De Oeigoerse moslimminderheid zou daar onder dwang te werk worden gesteld.

Zonnepark op water bij Bemmel in de Lingewaard.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Zonnepark op water bij Bemmel in de Lingewaard.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Volgens een rapport van het Amerikaanse adviesbureau Horizon Advisory, waarover Het Financieele Dagblad woensdag schrijft, is de snelgroeiende markt van zonnepanelen nauw verbonden met dwangarbeid in Xinjiang. Nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers uit die regio. De bedrijven die in het onderzoek worden genoemd produceren meer dan eenderde van alle polysillicium ter wereld. Dat is de grondstof die nodig is om zonlicht om te zetten in stroom.

Volgens FD zijn ook verschillende Nederlandse zonneparken gebouwd met panelen van verdachte Chinese bedrijven. Ze zouden ook bij particulieren op het dak liggen. Een woordvoerder van belangenvereniging Holland Solar zegt in de krant dat 80 procent van de Nederlandse zonnepanelen uit China komt en de overige 20 procent daar deels wordt gemaakt. Zicht op de grondstoffenketen ontbreekt. De belangenvereniging wil met het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘zoeken naar een oplossing’, maar de banden verbreken, zou de klimaatdoelstellingen in gevaar kunnen brengen.

Het is niet voor het eerst dat een branche onder vuur komt te liggen vanwege banden met Xinjiang. Steeds meer westerse politici en consumenten roepen bedrijven op geen producten af te nemen uit het gebied. Modemerken als H&M en Patagonia stopten onder die druk met het afnemen van katoen uit de regio. Daardoor kwamen zij in China zélf onder vuur te liggen. H&M kreeg te maken met een boycot.

Meer over