NieuwsIntertoys

FD: Franchisers Intertoys naar de rechter

Een aantal franchisers van Intertoys is bezig met een kort geding tegen de failliete speelgoedketen. Het contract dat hun is aangeboden door de doorgestarte organisatie vinden zij ‘slecht, onevenwichtig’, en strijdig met eerder gemaakte basisafspraken. Dat blijkt uit correspondentie die in bezit is van Het Financieele Dagblad.

null Beeld ANP/Remko de Waal
Beeld ANP/Remko de Waal

De franchisers voelen zich gedwongen het contract te tekenen, omdat ze anders volledig afgesloten zullen raken van de formule, schrijft de zakenkrant. Door het kort geding hopen ze onder meer afsluiting van het IT-systeem, dat nodig is voor het voorraadbeheer, te voorkomen.

Intertoys ging in februari dit jaar failliet, maar maakte in maart een doorstart toen de Portugese investeerder Green Swan een groot deel van de winkels overnam, waaronder honderd franchisezaken.

De afspraken die het doorgestarte bedrijf wil maken met die franchisers zijn oneerlijk, stelt advocaat Jacco van Lint in de correspondentie. Hij zou spreken namens ongeveer twintig franchisers. Of zij meedoen aan het kort geding, hangt af van het al dan niet hebben van een rechtsbijstandverzekering.

Kortingen met terugwerkende kracht, schrijft het FD, zouden bijvoorbeeld niet worden doorberekend aan franchisers, waardoor het voor Intertoys aantrekkelijk zou zijn vooral dat soort kortingen te bedingen.

In een reactie aan het FD stelt Intertoys dat de afspraken wel degelijk redelijk zijn, en dat tweederde van de honderd franchisers inmiddels hebben getekend.

Stelen, spugen naar het personeel, met speelgoed smijten: het behoorde zaterdag tot de nieuwe omgangsvormen in de winkels van Intertoys. Nederland moest nog van zijn cadeaukaarten af. Lees deze reportage van Peter de Graaf en Jonathan Witteman.

Meer over