Reportage

FC Utrecht laat de handen wapperen

Arbeid adelt, leerde Erik ten Hag als hulptrainer van Bayern. FC Utrecht moest er even aan wennen, maar plukt daar nu de vruchten van.

Sébastien Haller duelleert met Ouasim Bouy van PEC Zwolle Beeld Olaf Kraak
Sébastien Haller duelleert met Ouasim Bouy van PEC ZwolleBeeld Olaf Kraak

Onverzettelijk volkje, dat Utrechtse. Het duel met PEC Zwolle zit er voor driekwart op en oogt al behoorlijk doelpuntloos. Toch zingen de supporters halverwege de tweede helft dat de strijd gaat beginnen. In een voetballied kan op 'beginnen' slechts één woord rijmen.

Ruud Boymans had het nota bene aangekondigd. Bij zijn warming-up passeerde de invaller telkens de Zwolse dug-out. De laatste keer zei hij tegen trainer Ron Jans: 'Let op, ik maak de winnende.' Ruim tien minuten later houdt de invaller woord. Een indraaiende voorzet van Ayoub kopte Boymans zelfverzekerd in de korte hoek.

Nergens anders dit weekeinde zal een doelpunt meer op zijn plaats zijn geweest. FC Utrecht bekroont daarmee een veldoverwicht dat in de voorafgaande 76 minuten telkens in gepriegel eindigt. Daarmee zet de ploeg bovendien zijn opmars naar de top van de subtop voort. Zodoende lijkt Utrecht de vruchten te plukken van de koerswijziging die ruim een half jaar geleden werd ingezet met de komst van Erik ten Hag als trainer.

Het heeft even geduurd, maar dat overkomt koerswijzigingen wel vaker. In voorganger Rob Alflen had Utrecht een coach die in tactisch opzicht weinig te bieden had. Zijn belangrijkste boodschap was dat het publiek spektakel moest worden geboden. Te vaak beviel dat spektakel de supporters in het uitvak het best.

De 45-jarige Ten Hag staat voor een compleet andere aanpak dan de ontspannen benadering van Alflen. 'De professor' noemden ze hem in het begin en dat is geen aanbeveling in het voetbal.

Erik ten Hag volgde afgelopen jaren een nascholing als hulptrainer van Bayern München. Hij leerde er dat arbeid adelt. Werkdagen van negen uur 's morgens tot zes uur 's avonds zijn tegenwoordig geen uitzondering op trainingscomplex Zoudenbalch.

Bijzonder in het profvoetbal, vanzelfsprekend voor Ten Hag. Daarover zegt hij in de laatste editie van Voetbal International: 'Hoe denk je dat een Olympische sporter een medaille wint? Met een uurtje per dag trainen?'

Ruud Boymans Beeld anp
Ruud BoymansBeeld anp

Aanvankelijk sloeg de aanpak van Ten Hag niet aan. Halverwege oktober stond Utrecht nog op de elfde plaats, net boven Excelsior en Twente. Er werd gemord, maar zonder gevolgen. Volgens René van den Berg, sportverslaggever van RTV Utrecht, valt de nieuwe arbeidsethiek goed bij Frans van Seumeren. De suikeroom van Utrecht liet vroeger zijn handen ook graag wapperen.

In november ging het eindelijk draaien en dat doet het nu op volle toeren. Vorige week werd FC Groningen zoek gespeeld in een met 4-1 gewonnen uitwedstrijd. Meegereisde supporters scandeerden in dankbaarheid de naam van de trainer. Zo snel kan het verkeren.

Ook tegen PEC zit een ruime score er in, met name de eerste helft. Op het middenveld van Utrecht lopen geweldige knutselaars rond in de personen van Ayoub en Ramselaar die hun kunstjes tot diep in de Zwolse defensie vertonen.

Maar het opvallendst is de energie waarmee FC Utrecht speelt. PEC wordt geen moment rust gegund. Balverlies is geen optie. Maar het handvol kansen blijft onbenut. Zelfs topscorer Sébastien Haller laat het er lelijk bij zitten.

Geen wonder dus dat de 26-jarige Ruud Boymans in de tweede helft zijn spieren mag opwarmen. Het zal zijn eerste optreden worden in eigen huis sinds de enkelblessure ruim een jaar geleden. De hoge verwachtingen op de tribunes zijn bijna voelbaar en zelf barst de nummer negen zowat uit elkaar van gretigheid.

Naast hem verbleekt Haller, de man die hem zolang deed vergeten, tot een slappe puber. Net als in de uitwedstrijd tegen AZ vorige maand heeft Boymans aan nog geen kwartier voetbal genoeg om te doen waarvoor hij is aangenomen.

Een halfuur na afloop spat de adrenaline nog van hem af. Ruud Boymans wil een basisplaats en wel met onmiddellijke ingang. Het verwachte vertrek van de Fransman Haller, voor wie Utrecht ettelijke miljoenen hoopt te incasseren, zal de weg voor hem vrijmaken. Maar zelfs dat duurt hem te lang. 'Ik kan ook best met Seb in één team spelen. Ik in de spits en hij erachter.'

Hij heeft er al bij de trainer op aangedrongen, tevergeefs tot nu toe. Ten Hag verkeert in een positie om zich daarvan niets aan te trekken. Toch is ook Ruud Boymans vol lof over de nieuwe aanpak bij Utrecht. 'Het is een stuk professioneler en daar waren we aan toe.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over