FC Utrecht boekt belangrijke overwinning

FC Utrecht heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om Europees voetbal. In de Galgenwaard maakte de ploeg van trainer Erik ten Hag het onnodig spannend tegen Willem II: 2-1. En De Graafschap heeft zondag een punt overgehouden aan het duel met Vitesse, al had er meer ingezeten. De degradatiekandidaat was voetballend beter, maar twee afstandsschoten kostten De Graafschap de winst. Het werd 2-2.

Ruud Boymans (M) scoort de 1-0 voor FC Utrecht. Beeld anp
Ruud Boymans (M) scoort de 1-0 voor FC Utrecht.Beeld anp

Boymans nuttig voor FC Utrecht

Uitblinker Ruud Boymans maakte de beide treffers voor de thuisploeg. Bartholomew Ogbeche scoorde uit een penalty voor de Tilburgers.

FC Utrecht stijgt door de zege naar de vierde plek maar kan nog worden voorbijgestreefd door Feyenoord, dat zondagmiddag Roda JC op bezoek heeft.

Het duel in Utrecht kwam traag op gang, maar ontvlamde na een half uur door het eerste doelpunt van Boymans, die voor de tweede keer dit seizoen een basisplaats had gekregen. Boymans had veel moeite met een prachtige steekpass van Mark van der Maarel, maar wist toch de verre hoek te vinden. De beste kans van Willem II voor rust werd ingeluid door doelman Kostas Lamprou, die een snelle uittrap hard en scherp bij spits Lucas Andersen kreeg, maar die speelde de bal te ver voor zich uit en verloor de controle. Boymans was in de eerste helft nogmaals dichtbij een doelpunt voor FC Utrecht met een verrassende trap op de bovenkant van de lat.

Na rust werd het moeizaam scorende Willem II ook amper gevaarlijk. Doelman Robbin Ruiter van FC Utrecht ging echter dom in de fout tegen Bartholomew Ogbeche en veroorzaakte een strafschop in het laatste kwartier. De nieuwkomer die in afgelopen transferperiode van SC Cambuur kwam, schoot zelf raak vanaf elf meter, maar raakte wel geblesseerd aan zijn schouder en moest het veld direct verlaten.

Boymans stelde een paar minuten later orde op zaken tijdens het slotoffensief van zijn ploeg en maakte zijn vijfde doelpunt in zeven duels dit seizoen.

FC Utrecht nestelt zich door de zege stevig in de subtop voor de spannende strijd om play-offs voor Europees voetbal.

De Graafschap laat dure punten liggen

De Graafschap heeft zondag een punt overgehouden aan het duel met Vitesse, al had er meer ingezeten in het Gelderse onderonsje. Twee goals van Vincent Vermeij leken genoeg voor de winst in Doetinchem, maar twee afstandsschoten kostten De Graafschap dure punten in strijd tegen degradatie.

Waar De Graafschap in de eerste seizoenshelft vaak heel matig speelde, konden de fans zondag genieten van een aanvallend, ijverig en bij vlagen prima spelende ploeg. Maar winnen blijkt een ander verhaal. Weliswaar kroop degradatiekandidaat De Graafschap een puntje weg bij hekkensluiter Cambuur, maar de aansluiting met de rest van de eredivisie vraagt om de volle mep.

Tegen Vitesse zaten die drie punten er zeker in. Het team uit Arnhem kwam niet in zijn spel en moest met afstandsschoten van zich af bijten. Dat lukte na een ruim kwartier, toen Marvelous Nakamba vrij aanlegde en van 25 meter scoorde.

Vincent Vermeij van De Graafschap scoort de 1-1 tegen Vitesse. Beeld anp
Vincent Vermeij van De Graafschap scoort de 1-1 tegen Vitesse.Beeld anp

Kort voor rust maakte Vermeij gelijk toen de defensie van Vitesse de bal niet goed wegwerkte na een voorzet van Andrew Driver. Diezelfde Driver leverde in de tweede minuut na rust opnieuw een prima voorzet af na een hakje van Youssef El Jebli. De bal kwam ditmaal wel meteen aan bij Vermeij, die zijn tweede treffer binnen gleed.

Ook daarna bleef De Graafschap aanvallen, maar de treffer viel aan de andere kant. Lewis Baker klopte met nog krap tien minuten te gaan keeper Hidde Jurjus opnieuw van buiten het strafschopgebied. Het slotoffensief van de 'Superboeren' mocht, ook na de rode kaart voor Vitesse-verdediger Kosuke Ota (twee keer geel), niet baten.

Vitesse speler Sheran Yeini (l) met De Graafschap speler Youssef El Jebli (r). Beeld anp
Vitesse speler Sheran Yeini (l) met De Graafschap speler Youssef El Jebli (r).Beeld anp
Meer over