FC Twente opgelucht na broodnodige zege

FC Twente maakte zondag een einde aan een serie van vier duels zonder zege. De formatie uit Enschede versloeg voor eigen publiek NAC (5-2) en klom zo naar de derde plaats van de eredivisie. Het verschil met koploper Vitesse bedraagt 3 punten. Ajax, de nieuwe nummer twee van de ranglijst, heeft slechts een punt meer.

AMSTERDAM - FC Twente 5


NAC 2


Trainer Michel Jansen maakte zondagavond een opgeluchte indruk. 'Het was een terechte zege', zei hij. 'Maar het was ook noodzakelijk om te winnen.'


FC Twente startte slordig in de Veste maar werd in het zadel geholpen door Henrico Drost. De verdediger van NAC schoof de bal na 29 minuten zomaar in de voeten van Kyle Ebecilio, die vervolgens snel combineerde met Luc Castaignos en fraai via de binnenkant van de paal raak schoot (1-0).


Het doelpunt gaf de thuisclub kennelijk het vertrouwen dat na de tegenvallende reeks even weg was. FC Twente slaagde er plotseling wel in het publiek te vermaken en was via Quincy Promes dicht bij de 2-0.


Toch was het NAC dat na 43 minuten op gelijke hoogte kwam. Jordy Buijs stond met dank aan Dusan Tadic niet buitenspel. Hij stuitte eerst nog op keeper Nick Marsman maar zag Kenny van der Weg in de rebound scoren.


De kersverse vader Dusan Tadic voetbalde niet zijn beste wedstrijd voor FC Twente. Hij speelde met name voor rust nonchalant en grossierde in balverlies. De aanvaller nam in de blessuretijd van de eerste helft wel zijn verantwoordelijkheid nadat Shadrach Eghan een strafschop had verdiend door over de armen van doelman Jelle ten Rouwelaar te duiken. Tadic benutte alweer zijn zesde penalty van het seizoen.


Even leek het duel beslist, toen ook Luc Castaignos na 53 minuten scoorde (3-1), maar nog geen vier minuten later liet doelman Marsman zich heel eenvoudig verrassen door Danny Verbeek: 3-2.


NAC boog uiteindelijk na 68 minuten alsnog het hoofd na de 4-2 van Promes, die in de slotfase nogmaals scoorde, met een fraai schot van buiten het strafschopgebied.


Steun

'We moesten een beetje de steun van het publiek winnen', zei Jansen na de wedstrijd. 'In de eerste helft steunden ze ons maar dat veranderde soms als we de bal verloren.


'In de eerste helft vond ik sommige van onze spelers ondermaats. In de tweede helft hebben we het beter gedaan, al kneep ik hem weer bij die 3-2. Gelukkig maakte Promes er nog twee. Dit hadden we nodig.'

Meer over