FBI zoekt dader aanslag bij ultra-rechts

De FBI organiseert een grootschalige speurtocht naar een blanke Amerikaan, die verdacht wordt van de bomaanslag in het Olympisch Park in het centrum van Atlanta....

OSCAR GARSCHAGEN; TIM OVERDIEK

Van onze correspondenten

Tim Overdiek

Oscar Garschagen

ATLANTA/WASHINGTON

Het Olympisch Park, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag drie staven gevuld met spijkers en schroeven explodeerden zal hoogstwaarschijnlijk vandaag weer geopend worden bij wijze van signaal dat de Spelen en nevenactiviteiten niet door een terrorist verstoord kunnen worden.

Voor de 44-jarige Alice Hawtorne, een receptioniste uit Albany, Georgia, die werd gedood door rondvliegende spijkers, zal deze week een herdenkingsdienst worden gehouden. Hawtornes dochter Farron, die haar moeder had moeten overreden mee te gaan naar de Olympische Spelen, verbleef zondagavond nog in het ziekenhuis. In totaal zijn 111 gewonden opgenomen.

De Turkse cameraman Melih Uzonyol (37), die de oorlogen in Bosnië, het Golfgebied en Afghanistan had verslagen, stierf toen hij voor de Turkse televisie de chaos na de explosie wilde vastleggen. Uzonyol was een hartpatiënt, die oorlogen overleefde maar stierf in wat vorige week nog door organisatoren en politiediensten 'de veiligste stad van de wereld' werd genoemd.

Het onderzoek van de FBI in Washington en Georgia spitst zich toe op de aanhouding van de man die zaterdagmorgen kort voor één uur het alarmnummer 911 draaide en de telefoniste waarschuwde dat binnen dertig minuten een bom tot ontploffing zou komen in het Olympisch Park. De man, die volgens een stemanalyse een zuidelijk accent heeft en blank is, gaf geen motief. Ook vertelde hij niet namens welke groepering hij sprak. Maar het type bom is eerder gesignaleerd in het bezit van extreemrechtse militiegroepen.

De FBI zei zondagavond over 'verschillende, goede sporen' te beschikken en agenten in Washington en Atlanta zeiden optimistisch te zijn over de opsporingskansen. 'Dit soort bommen laten altijd vele sporen na. We hebben hier veel ervaring mee', aldus een woordvoerder op het FBI-hoofdkwartier.

De informatie over het telefoontje heeft de veiligheidsdienst in het park nimmer bereikt. De politie zoekt uit hoe dat heeft kunnen gebeuren. Wel werden omstreeks dezelfde tijd de explosieven gevonden. Een geluidsman van de popgroep Jack Mack and the Heart Attack, die op dat moment een optreden verzorgde, stuitte op een groene rugzak en waarschuwde een agent.

Toen deze een metalen object ontwaarde, werd onmiddellijk een begin gemaakt met ontruiming van het gedeelte bij de lichttoren. Maar nader onderzoek van het pakketje bleek niet mogelijk omdat om 1.25 uur de bom ontplofte. Het duurde enkele momenten voordat omstanders in de gaten kregen dat het om explosieven ging, en niet om vuurwerk ter opluistering van het concert.

Binnen vijf minuten werd Code D ten uitvoer gebracht, waarbij de letter staat voor disaster (ramp). Politie en reddingseenheden kwamen in groten getale naar het park, dat vrij spoedig ontruimd werd en hermetisch werd afgesloten voor publiek. In de aanloop naar de Zomerspelen zijn dergelijke scenario's regelmatig geoefend, zoals vliegtuigkapingen, metro-ongelukken en autobommen.

Op zaterdag werd na een anonieme tip een inval gepleegd bij een 41-jarige man in Rocky Face, ten noordwesten van Atlanta. Een speurtocht naar explosieven in diens woning leverde niets op. Zondag ontkende mede-oprichter J. Johnson van het 112th Regiment Militia-at large for the Republic of Georgia enige betrokkenheid. Johnson verwierp de aanslag.

Tot het moment van de bomaanslag heeft de politie circa honderd keer gereageerd op een bommelding of de vondst van verdachte pakketjes. Kort na de explosie werd een man gearresteerd die van plan zei te zijn gebouwen op te blazen. Het bleek om een boze kraamhouder te gaan. Op 35 cruciale plaatsen in de stad heeft de politie afgelopen weekeinde een extra schoonmaakactie gehouden.

Na nachtelijke overleg met een duidelijk boze en geëmotioneerde president Clinton besloten het IOC en het plaatselijk comité onder leiding van Billy Payne de Spelen niet te annuleren. Volgens de president, die sprak van an evil act of terrorism kunnen terroristen de deelnemers, bezoekers en organisatoren niet intimideren.

Mede gefinancierd door de federale overheid was in Atlanta de grootste bewakingsoperatie in vredestijd opgezet. Naast politieagenten waren eenheden van het leger, inclusief elite-eenheden van de Rangers en de Navy Seals ingezet.

De aanslag vond plaats in het park tijdens een openbaar rockconcert en werd opgevat als een regelrechte belediging aan het adres van Amerika, waar 'onschuldige bezoekers aan de Spelen' het slachtoffer waren.

Uit alle delen van het land kwamen bezorgde reacties. De president, zijn vrouw en zijn dochter en vice-president Gore en diens familie zullen de komende dagen Atlanta bezoeken en de Spelen bijwonen bij wijze van demonstratie.

President Clinton zei er voorstander van te zijn dat de openbare aanklager in het mogelijke proces tegen de verdachte de doodstraf zal eisen.

Meer over