NieuwsGeopolitiek

FBI noemt China ‘grootste gevaar op lange termijn’ voor de Amerikaanse economie

China vormt ‘het grootste gevaar op de lange termijn’ voor onder andere de economische kracht van de VS, volgens FBI-directeur Christopher Wray. Beijing zou nu met name Amerikaans onderzoek naar een coronavaccin willen stelen.

FBI-director Christopher Wray had scherpe kritiek op China. Beeld AFP
FBI-director Christopher Wray had scherpe kritiek op China.Beeld AFP

‘Er staat nu ontzettend veel op het spel’, aldus Wray dinsdag in een toespraak voor een Amerikaanse denktank. ‘China is bezig om ’s werelds enige supermacht te worden, met alle middelen die ze hebben. Ze vormen het grootste langetermijngevaar voor onze kennis en intellectuele eigendommen en onze economische kracht.’

De kritiek van Wray is de zwaarste van de FBI op China in jaren. De VS beschuldigen de Chinese regering er al jaren van Amerika’s economische geheimen te stelen, onder meer middels hacks en spionage. Onderdeel van de Chinese campagne is volgens de FBI-directeur nu ook Amerikaans onderzoek naar een coronavaccin. De regering-Trump heeft miljarden dollars uitgetrokken om zo snel mogelijk een vaccin te vinden, als het kan nog voor het einde van het jaar.

De FBI-directeur zei dat Chinese hackers het vooral gemunt hebben op farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstituten in de VS om te profiteren van Amerikaanse vooruitgang bij de jacht op een werkzaam coronavaccin. Volgens Wray ontdekten FBI-medewerkers de afgelopen maanden Chinese ‘cyberactiviteiten’ gericht op Amerikaanse ondernemingen en organisaties, vlak nadat deze een belangrijke mededeling hadden gedaan over hun vaccinonderzoek. Dit zou al binnen uren zijn geweest.

‘Diefstal en beïnvloeding’

Volgens Wray opent de FBI nu elke tien uur een spionageonderzoek waarbij mogelijk China is betrokken. Van de bijna vijfduizend spionagezaken die nu zijn geopend, zou de helft te maken hebben met China. Wray: ‘De Chinese regering is betrokken bij een brede, diverse campagne van diefstal en kwaadaardige beïnvloeding en het kan deze campagne met autoritaire efficiëntie uitvoeren. Ze zijn berekenend, volhoudend, geduldig en ze worden niet tegengehouden door de beperkingen van een open democratische samenleving of de wetten van een rechtsstaat.’

De FBI-voorman uit zijn kritiek nadat president Trump, minister Pompeo van Buitenlandse Zaken en Witte Huis-adviseurs China al flink op de korrel hadden genomen vanwege de pandemie. Trump en Pompeo suggereerden eerder dat China vorig jaar onderzoek deed naar het coronavirus en dat het was ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan.

Vorige maand noemde Trumps nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien de Chinese communistische partij een bedreiging ‘voor onze prachtige manier van leven’. O’Brien: ‘De dagen van Amerikaanse passiviteit en naïviteit als het gaat om de Volksrepubliek China zijn voorbij.’

Naar verwachting zullen Trump en zijn medewerkers de kritiek op Beijing opvoeren als de presidentsverkiezingen dichterbij komen. Door China de schuld te geven van de pandemie, hoopt Trump stemmen te winnen van Amerikanen die hard zijn getroffen door de coronacrisis.

Lees ook:

De veiligheidswet in Hongkong, de Oeigoerse kampen in Xinjiang, de handelsoorlogen: zowel politiek als economische volgt China halsstarrig zijn eigen weg. Wat kan het Westen doen om het Chinese regime een halt toe te roepen?

Meer over