FBI keert zich tegen publicatie door Trump van omstreden Rusland-memo

De FBI heeft zich tegen publicatie gekeerd van een omstreden Republikeins document dat zou aantonen dat er een anti-Trumpstemming heerst bij de dienst en het ministerie van Justitie. FBI-directeur Christopher Wray waarschuwde het Witte Huis woensdag dat het 'ernstige zorgen' heeft over de juistheid van het geheime stuk. President Trump wil het document snel vrijgeven.

Redactie
FBI-directeur Wray. Beeld getty
FBI-directeur Wray.Beeld getty

Het Witte Huis lijkt zich echter niets aan te trekken van de waarschuwing van Wray, die door Trump is benoemd. Een Witte Huis-functionaris zei donderdag dat het vertrouwelijk stuk mogelijk al vandaag zal worden gepubliceerd.

In een ongekende stap, bedoeld om Trump alsnog af te houden van publicatie, zei de FBI dat het document onvolledig is en daardoor misleidend. 'Wij hebben ernstige zorgen over het weglaten van feiten waardoor de volledigheid van het stuk flink wordt aangetast', aldus de dienst in een verklaring. Het document is opgesteld door Republikeinse leden van de commissie Inlichtingenzaken van het Huis van Afgevaardigden.

Trump, die toestemming moet geven om het memo vrij te geven, wil het publiceren omdat het document past in zijn betoog dat het onderzoek naar mogelijke samenspanning met Rusland om de verkiezingen te winnen, niet deugt. Het document suggereert volgens bronnen van The New York Times onder meer dat onder valse voorwendselen toestemming is verkregen voor het afluisteren van Carter Page, die als adviseur was betrokken bij de presidentscampagne van Trump.

Groen licht

In de tekst staat naar verluidt dat de FBI en het ministerie van Justitie de zogeheten FISA-rechtbank onvoldoende duidelijk hebben gemaakt dat ze hun afluisterverzoek deels baseerden op een extern onderzoek van een voormalige Britse spion dat is gefinancierd door de Democraten.

Bronnen van de krant zeggen dat de oud-spion, Christopher Steele, in de aanvraag is omschreven als een betrouwbare FBI-bron. De voormalig geheim agent stond echter, vanwege zijn onderzoek, op de loonlijst van de Democraten. Hij zou de politiedienst ook duidelijk hebben gemaakt dat zijn opdrachtgevers tegenstanders waren van Trump.

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, heeft al groen licht gegeven om de memo openbaar te maken. Het Witte Huis moet in de komende dagen instemmen. De stafchef van de president, John Kelly, heeft de afgelopen dagen gezegd dat vermoedelijk snel toestemming zal worden gegeven.

Ook de Democraten zijn niet te spreken over het memo. Ze stellen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal aanklager Robert Mueller in diskrediet te brengen. Hij staat aan het hoofd van het justitiële onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over