FBI had infiltranten in Al Qa'ida-cellen

De FBI had volgens de Amerikaanse media voor de aanslagen van 11 september infiltranten binnen de Al Qa'ida-terreurgroep van Osama bin Laden....

Dat blijkt volgens de krant USA Today uit de 350 duizend pagina's aan geheime documenten die de CIA heeft overhandigd aan de gemengde inlichtingencommissie van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Die commissie is gisteren achter gesloten deuren begonnen aan een onderzoek naar de vraag of de Amerikaanse autoriteiten meer hadden kunnen doen om de aanslagen te voorkomen.

Volgens het weekblad US News & World Report had de FBI vorig jaar een kans om een trainingskamp van Al Qa'ida te infiltreren. Maar uiteindelijk besloot de FBI-leiding niet in te gaan op het aanbod van een agent om een commando-opleiding te volgen in een van de Al Qa'ida-kampen in Afghanistan. Daarbij hanteerde de FBI-leiding volgens het blad een richtlijn die het informanten verbiedt deel te nemen aan gewelddadige acties.

De onthullingen zullen de FBI en de CIA vrijwel zeker op extra kritiek komen te staan tijdens de besloten hoorzittingen die gisteren begonnen op Capitol Hill. De afgelopen weken zijn de autoriteiten al onder vuur komen te liggen wegens blunders bij het onderzoek naar mogelijke terreuracties.

Aan de vooravond van de hoorzittingen waren de CIA en de FBI druk bezig elkaar de zwartepiet toe te schuiven. De CIA kreeg eerst de kritiek dat zij al maanden de namen kende van twee Al Qa'ida-figuren die later aan de aanslagen zouden deelnemen. Volgens de FBI zou de CIA die informatie niet hebben doorgegeven, maar de CIA ontkent dat nu. Volgens CIA-functionarissen heeft de inlichtingendienst de FBI meteen op de hoogte gesteld, maar heeft de FBI niets met de informatie gedaan.

President Bush hield het er gisteren op dat er wat schortte aan de communicatie tussen de FBI en de CIA, maar hij zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de autoriteiten de aanslagen hadden kunnen voorkomen.

Bush sprak tegelijk de vrees uit dat het Congres-onderzoek de FBI en de CIA van hun echte werk zal afleiden en dat er geheime informatie zal uitlekken.

Het Witte Huis heeft zich van meet af aan weinig enthousiast betoond over het onderzoek. Sommige medewerkers van Bush zijn bang dat de Democraten het onderzoek zullen gebruiken om de reputatie van Bush te bezoedelen. Voorlopig lijkt het politieke gevaar voor Bush echter klein: de meeste Amerikanen staan nog vierkant achter hem, ook al vinden zij dat de autoriteiten meer hadden kunnen doen om de aanslagen te voorkomen.

FBI-directeur Robert Mueller zal zich wel zorgen maken over de hoorzittingen. De Wall Street Journal riep Bush onlangs al op hem te ontslaan. Ook in het Congres klinken ontevreden geluiden over de FBI-directeur.

Meer over