FBI concludeert: E-mailverkeer Clinton was dom maar niet strafbaar

Hillary Clinton heeft gelogen over haar e-mailverkeer, heeft wetten overtreden en is 'extreem onvoorzichtig' geweest met geheime informatie, maar ze hoeft niet te worden vervolgd. Met die aanbeveling van de FBI is een dreigende rechtszaak tegen de Democratische presidentskandidaat van de baan.

Beeld ap

Het was FBI-directeur James Comey zelf die dinsdag het zwaard van Damocles boven Clintons hoofd weghaalde. Zijn dienst heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar het mailgedrag van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, toen zij al haar elektronische correspondentie via onbeveiligde servers in haar eigen huis liet lopen. Comey concludeerde dat Clinton en haar staf veel dingen verkeerd hebben gedaan, maar niet genoeg om vervolging te rechtvaardigen.

Daarmee blijft de kwestie een politiek struikelblok, en geen juridisch. Comeys conclusie leidde tot een zucht van opluchting in het Democratische kamp en tot een storm van verontwaardiging bij de Republikeinen.

'We zijn verheugd dat de autoriteiten concluderen dat verdere actie niet gepast is', zei een woordvoerder van Clinton. 'Zoals ze al vaak heeft gezegd: het was een vergissing en ze zal het niet meer doen. We zijn blij dat de zaak nu is afgesloten.'

'Partijdig'

Republikeinen legden een andere nadruk. 'Wow! Het systeem is partijdig', reageerde Donald Trump via Twitter. 'Niemand zou boven de wet moeten staan', zei partijleider Paul Ryan. Ondanks het gebrek aan juridische consequenties zien de conservatieven in het rapport een bevestiging van het beeld dat zij al langer van Clinton hebben: een 'crooked' Hillary, die lijdt aan 'slecht beoordelingsvermogen'.

De uitspraken van Comey zullen de komende maanden dan ook nog vaak in de verkiezingscampagne opduiken. 'Hoewel we geen helder bewijs hebben gevonden dat Clinton en haar collega's opzettelijk wetten hebben overtreden, is er bewijs dat ze extreem onvoorzichtig zijn geweest in hun omgang met zeer gevoelige, hoog geclassificeerde informatie.'

Gelogen

Clinton heeft op een aantal punten over haar e-mailverkeer gelogen, blijkt uit het onderzoek. Zo gebruikte ze meerdere servers en meerdere mobiele apparaten voor haar e-mails terwijl ze altijd als excuus had dat ze alle correspondentie via één route wilde laten lopen en daarom niets via het ministerie deed. Bovendien heeft ze altijd volgehouden dat ze geen mails heeft verstuurd of ontvangen die destijds geheim waren. Nu blijkt dat wel het geval.

Van de 30 duizend e-mails die Clinton in december 2014 achteraf aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overhandigde, bevatten er 110 (in 52'berichtenketens') geclassificeerde informatie. Acht van die ketens waren topgeheim. Tussen de duizenden mailtjes die Clinton had weggegooid 'omdat ze persoonlijk waren', zaten twee vertrouwelijke berichten en één geheim. De FBI gelooft na verhoor van Clinton en haar advocaten echter niet dat ze opzettelijk iets onoorbaars probeerde te doen.

Niet onverwacht

De FBI ziet geen direct bewijs dat de informatie in verkeerde handen is gevallen, maar had dat ook niet verwacht 'gezien de actoren die daar potentieel bij betrokken zijn'. Omdat wel duidelijk is dat mensen in Clintons omgeving zijn gehackt, omdat zichtbaar was dat zij een privémail gebruikte én omdat ze dat ook in het buitenland deed, acht de FBI het wel 'mogelijk dat vijandige partijen toegang hadden tot het account van minister Clinton'.

Vorige maand al concludeerde een intern onderzoeksteam op haar voormalige ministerie al dat Clinton zeer onzorgvuldig was geweest en dat waarschuwingen daarover in de wind waren geslagen.

Dat Clinton ondanks haar overtredingen niet wordt vervolgd is niet onverwacht. In vergelijkbare zaken is nooit iemand vervolgd, signaleerde website Politico enkele maanden geleden al. Alleen bij verzwarende omstandigheden die wijzen op opzet is justitie eerder tot vervolging overgegaan.

Meer over