nieuws

FBI arresteert spionage-echtpaar, dat via boterham met pindakaas geheime informatie deelde

De Amerikaanse FBI heeft een ingenieur bij de marine en diens vrouw aangehouden omdat zij militaire geheimen probeerden te verkopen aan een buitenlandse mogendheid. De ingenieur had niet door dat hij in werkelijkheid zaken deed met een undercover agent van de FBI.

De geheime informatie zou vooral betrekking hebben gehad op de nucleaire aandrijving van aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse. Beeld AP
De geheime informatie zou vooral betrekking hebben gehad op de nucleaire aandrijving van aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse.Beeld AP

De zaak kwam aan het rollen toen de FBI eerder dit jaar een pakje met een brief in handen kreeg waarin de marine-ingenieur Jonathan Toebbe zijn diensten aanbood als spion. Als bewijs stuurde hij gegevens over Amerikaanse kernonderzeeërs mee. 'Stuur deze brief door naar uw militaire inlichtingendienst. Ik denk dat deze informatie van grote waarde zal zijn voor uw land. Dit is geen grap', schreef hij. De brief bevatte ook instructies over hoe ze contact met hem konden opnemen.

Aan welke buitenlandse mogendheid de brief gericht was, houdt de FBI geheim. Mogelijk gaat het om een bevriende natie, aangezien een medewerker de spullen doorspeelde aan de FBI. Maar het kan ook een Amerikaanse informant binnen een andere ambassade zijn geweest.

Een FBI-agent nam meteen contact op met de aspirant-spion om te praten over de financiële beloning en methodes waarop hij hem geheime informatie kon toespelen.

Signaal uit ambassade

Om hem ervan te verzekeren dat hij inderdaad zaken deed met de buitenlandse mogendheid, beloofde de FBI dat hij een signaal zou krijgen uit de ambassade van dat land in Washington. Hoe de FBI dat voor elkaar kreeg, is onduidelijk, maar kennelijk was het voor Toebbe voldoende om door te gaan met de operatie.

De woning van de geheim agenten, Jonathan and Diana Toebbe. De buren zagen afgelopen weekend opeens FBI-agenten rond het huis.  Beeld AP
De woning van de geheim agenten, Jonathan and Diana Toebbe. De buren zagen afgelopen weekend opeens FBI-agenten rond het huis.Beeld AP

De ingenieur werkte anderhalf jaar lang in het kantoor van de hoogste Amerikaanse marineofficier en had toegang tot de meest strikt bewaarde geheimen. Aanvankelijk vroeg hij honderdduizend dollar voor zijn informatie, maar uiteindelijk ging hij akkoord met een eerste betaling van tienduizend dollar in bitcoins. In ruil daarvoor stuurde hij zijn opdrachtgever een 16 GB geheugenkaart met geheimen, verstopt tussen twee boterhammen met pindakaas.

Aanvalsonderzeeërs

De geheime informatie zou vooral betrekking hebben gehad op de nucleaire aandrijving van aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse. Voor dergelijke technologie bestaat veel belangstelling omdat het om aandrijvingssystemen gaat waardoor onderzeeërs grote afstanden onder water kunnen afleggen en moeilijk te detecteren zijn. Daarbij komt dat de reactoren op hoogverrijkt uranium draaien dat ook geschikt is voor het vervaardigen van kernwapens.

Mogelijk krijgt Australië over die uiterst gevoelige technologie de beschikking via het recente Aukus-defensiepact tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Van het echte spionnenhandwerk had de marine-ingenieur volgens de Amerikaanse media kennelijk maar weinig kaas gegeten. Op de afgesproken plaatsen waar hij zijn pakjes met geheime informatie moest achterlaten waren hij en zijn vrouw duidelijk te zien voor de FBI-agenten. Uiteindelijk besloot de FBI afgelopen weekeinde een inval te doen in de woning van het echtpaar in Annapolis, waar de belangrijkste marine-academie van de VS ligt.

Meer over