Favorieten

En dit vonden onze recensenten de afgelopen weken fraaie, virtuoze, inspirerende en in elk geval echt goede boeken

Marc Jansen: Grensland - Een geschiedenis van Oekraïne

(Van Oorschot; euro 24,95)

Wie had er een jaar geleden gemaald om een Nederlandse studie over ­Oekraïne? Dit goed getimede boek van Ruslandhistoricus Marc Jansen paart diepte aan toegankelijkheid en compactheid aan compleetheid.

Christoph Ransmayr: Atlas van een bange man

(Prometheus; euro 24,95)

Reisimpressies van over de hele wereld, opgetekend door de Oostenrijkse fijnschrijver Ransmayr. Elk verhaal begint met de woorden 'Ik zag...'.

Joseph Roth: Hotelmens - Reportages en brieven

(Bas Lubberhuizen; euro 14,95)

Voor de lezers van de Frankfurter Zeitung schreef de Oostenrijkse ­romancier en journalist Joseph Roth (1894-1939) een reeks feuilletons over het leven in hotels. Ooit gebundeld onder de titel Panoptikum, nu door Els Snick fraai vertaald als Hotelmens.

Thea Derks: Reinbert de Leeuw - Mens of melodie

(Leporello; 29,90)

De bewondering is voelbaar in Thea Derks' biografie van de 75-jarige dirigent, componist, pianist en inspirator Reinbert de Leeuw - ook te lezen als een panorama van het Nederlandse muziekleven in de 20ste eeuw.

Pieter Steinz: Made in Europe

(Nieuw Amsterdam; euro 34,95)

De Europese identiteit mag wankel lijken, literatuurcriticus Pieter Steinz ziet overal connecties en dwarsverbanden, van Abba en Macbeth tot Ovidius en de Citroën DS. Een canon van de Europese bildung, mét plaatjes.

Phil Klay: Ooorlogsverhalen

(Lebowski; euro 19,25)

De absurditeit van de oorlog; virtuoos verbeeld door een voormalig ­kapitein bij het corps mariniers in Irak. 'De EOD ontmantelde de IED's.

De SSTP verzorgde de wonden. De PRP deed de doden.'

undefined

Meer over