Fat Ladies (2)

Toen Fat Lady Jennifer Paterson zomer 1999 in het Chelsea & Westminster Hospital was opgenomen met een voedselvergiftiging die longkanker bleek te zijn, diende de pers te worden misleid....

Deze en andere anekdotes over Patersons ziekbed (ze overleed op 10 augustus) vertelt haar uitgeefster in het voorwoord van Bezeten van eten, Patersons laatste coproductie met Clarissa Dickson Wright (eerder aangestipt in de Volkskeuken van 12 april).

Nog eentje dan. Trouwe fan prins Charles stuurde lekkere hapjes uit eigen keuken naar het ziekenhuis. Problemen voor de ontvangende partij. Wat doe je met koninklijke Tupperware-bakjes: terugsturen of houden?

Bezeten van eten (BZZTôH; fl 59,50) is een hebberigmakend boek over de culinaire passies van het duo, zoals oesters en vijgen, maar ook zout, knoflook en citroenen. De gerechten variëren van heel simpel tot supersjiek. In het register met toelichtingen is het lemma 'room' in de vertaling doeltreffend aangevuld met Nederlandse producten.

Soms lijken de dames een beetje naïef. De romantische passage over zalm betreft alleen de wilde variant en gaat voorbij aan het bestaan van kwekerijen. En je gelooft toch niet dat broccoli na twee uur stoven in een pastasaus nog steeds mooie roosjes vormt.

Dit zalmsmeersel, lekker op stokbrood en toast, is met een keukenmachine in een handomdraai gemaakt. Nodig: 2 eetlepels olijfolie; 1 teentje knoflook in vieren; 2 à 3 takjes verse tijm en wat extra voor de garnering; 200 gram zalm, gefileerd en in blokjes gesneden; 25 gram (room)boter; 50 gram gerookte zalm, in luciferdunne reepjes; 2 eetlepels verse roomkaas of Griekse yoghurt; sap van halve citroen; zout en versgemalen peper.

Doe de olie in een koekenpan, voeg knoflook en tijm toe en laat die op laag vuur 10 minuten trekken. De knoflook mag niet kleuren. Schep knoflook en tijm uit de pan en doe de verse zalm erin. Laat 2 minuten omscheppend bakken tot de zalm net gaar is. Doe zalm en olie in de keukenmachine.

Verhit de boter en voeg de gerookte zalm toe. Haal de pan van het vuur als de vis van kleur verandert: dit is al na 10 seconden.

Doe de roomkaas of yoghurt bij de zalm in de keukenmachine. Laat kort draaien, echt maar een paar slagen van het mes. Voeg gerookte zalm, citroensap, royaal peper en een snufje zout toe. Laat opnieuw kort draaien; het resultaat moet grofkorrelig zijn. Proef of er zout of peper bij moet.

Schep het mengsel in een kom die is bekleed met een velletje plasticfolie. Zet de kom minstens twee uur in de koelkast. Stort de zalmrillettes op een bord en verwijder het folie voorzichtig. Garneer met een plukje tijm.

Meer over