Fashion Book

Fashion Book

Issue 2 Dance

Spring/summer 2013

De vijftigduizend exemplaren van de eerste editie van het modemagazine Fashion Book waren binnen een paar dagen uitverkocht. Op amazon.com staat het blad al te koop voor bijna 130 dollar (zo'n 100 euro, 80 euro meer dan in de winkel).

Dat de modewereld Fashion Book meteen zou oppikken, viel te verwachten. Oprichtster is namelijk Carine Roitfeld, die twee jaar geleden als hoofdredactrice de Franse Vogue verliet. Of dat uit vrije wil was of op verzoek van uitgever Condé Nast, daarover wordt nog steeds gespeculeerd. Het populairste verhaal is dat Roitfeld volgens de bazen van Condé Nast te egocentrisch zou zijn en dat haar daarom de deur werd gewezen. Alle Vogue-nummers zouden nog maar één thema hebben: Carine Roitfeld.

Bladerend door Fashion Book kun je je goed voorstellen dat dat verhaal klopt. Op de cover prijkt over de volle breedte Roitfelds handtekening in glimmend brons en elk nummer gaat over een van haar obsessies. Het eerste nummer, met het thema 'rebirth', stond bol van baby's omdat Roitfeld net oma was geworden. Het tweede gaat over dans, een van haar andere grote fascinaties.

Maar is het erg dat Roitfeld haar obsessies volgt? Geenszins, want het resultaat is verbluffend. De hoofdredactrice trommelde haar oude vrienden op voor de invulling van het thema. Een fotoshoot is er van modeontwerper Karl Lagerfeld, topmodel Gisele Bündchen nam een interview af en regisseur Gus Van Sant schoot een cover van het 23-jarige ballettalent Sergei Polunin. Zwevend door de lucht, gehuld in alleen een spijkerbroek en op spitzen. De toon is meteen gezet en die blijft prachtig, ruim 350 bladzijden lang.

undefined

Meer over