'FARC koopt geen wapens en munitie meer'

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC koopt sinds september geen wapens en munitie meer. Dat heeft leider Rodrigo Londono Echeverri dinsdag laten weten in een Twitterbericht gericht aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Een Colombiaanse soldaat bewaakt een cocaïnelaboratorium van Farc. Beeld epa
Een Colombiaanse soldaat bewaakt een cocaïnelaboratorium van Farc.Beeld epa

Echeverri, ook bekend als Timochenko, zegt dat de beweging wil laten zien dat het serieus is over een vredesakkoord met Colombia. De FARC en Colombia voeren in de Cubaanse hoofdstad Havana al bijna drie jaar vredesgesprekken. In september werd een tijdelijk vredesakkoord bereikt.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei destijds met de leider van Farc te hebben afgesproken binnen zes maanden tot een definitieve overeenkomst te komen. 'Dit zal niet makkelijk zijn, want er zijn nog een paar moeilijke punten waar we het eens over moeten worden. Maar we hebben onze delegaties de opdracht gegeven om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten', zei Santos.

De twee partijen zijn het al eens op vier hoofdpunten, namelijk politieke vertegenwoordiging van de FARC in Colombia, landrechten, drugshandel en een tijdelijke vrede.

Colombia kent een lange historie van conflicten tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en overheidstroepen. In vijftig jaar zijn bij dat geweld meer dan 220 duizend doden gevallen.

De vlaggen in Colombia kunnen nog niet uit

De Colombiaanse regering en de linkse Farc-rebellen bereikten in september een historische doorbraak bij de vredesonderhandelingen in Havana. Maar er zijn nog belangrijke hordes te nemen (+).

Veroordelingen

In de Verenigde Staten is een FARC-lid dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar vanwege zijn rol in een ontvoering van drie Amerikanen in 2003. Beltran heeft de mannen 16 maanden in Colombia bewaakt en met geweld bedreigd.

De ontvoerde Amerikanen werden in 2008 bevrijd tijdens een actie van het Colombiaanse leger. Beltran werd vorig jaar door Colombia uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij bekende in de rechtbank schuld en vroeg de aanklagers om vergiffenis, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Eerder werden drie andere FARC-rebellen veroordeeld voor de ontvoering, onder wie rebellenleider Simon Trinidad. Hij wordt gezien als het brein achter de ontvoering en werd in 2008 in de VS veroordeeld tot een celstraf van zestig jaar. Trinidad komt mogelijk eerder vrij om mee te doen aan vredesgesprekken van de FARC en Colombia op Cuba.

FARC-leider Rodrigo Granda arriveert 9 november in Havana voor het vredesoverleg. Beeld afp
FARC-leider Rodrigo Granda arriveert 9 november in Havana voor het vredesoverleg.Beeld afp
Meer over