FARC-gijzelaars spraken met Tanja Nijmeijer

BOGOTA (ANP) - De drie Amerikanen die door de linkse guerillabeweging FARC in Colombia waren ontvoerd, hebben daar met de Nederlandse Tanja Nijmeijer gesproken. Ze omschrijven Nijmeijer als iemand die ,,alle FARC-bullshit'' vertelt en die nauwelijks kan ademen zonder iets anti-Amerikaans te uiten.

Dat schrijven de drie in een net uitgekomen boek over hun ervaringen, getiteld Out of Captivity (Uit de Gevangenschap). ,,Ze zag er buitengewoon niet op haar plek uit in een FARC-uniform'', aldus Keith Stansell in het boek. Het beeld van de Nederlanse komt volgens hem overeen met wat hij in de pers over haar had gelezen.

De Nederlandse vecht waarschijnlijk al een jaar of zes mee met de guerrillabeweging. De drie Amerikanen kwamen met Nijmeijer in aanraking toen ze van de FARC via videobeelden een groet aan hun familie in de Verenigde Staten mochten overbrengen. Nijmeijer was de enige binnen de FARC die behoorlijk Engels sprak.

Vijf jaar ontvoerd

De drie Amerikanen (Keith Stansell, Thomas Howes en Marc Gonsalves) waren ruim vijf jaar ontvoerd. Ze werden in juli bevrijd, samen met de politica Ingrid Betancourt.

Out of Captivity is in Colombia veel in het nieuws omdat het buitengewoon kritisch is over Betancourt, die ruim zes jaar ontvoerd is geweest. Ze zou het drietal hebben beschuldigd van de CIA te zijn en daarmee hun leven in gevaar hebben gebracht, claimen de Amerikanen. Ook zou Betancourt onder andere eten hebben achtergehouden. De Amerikanen omschrijven haar als arrogant en egoïstisch.

Meer over