Fans Napoli beschoten in Rome

'Een schande.' 'Het voetbal is besmeurd met bloed.' Zo typeerden Italiaanse kranten de schietpartij en de rellen van zaterdag, voorafgaand aan de bekerfinale Napoli-Fiorentina in Rome. Een 30-jarige fan ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, negen mensen raakten gewond.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Drie aanhangers van Napoli werden met schotwonden afgevoerd. De vermoedelijke dader van de schietpartij, een 48-jarige aanhanger van AS Roma, is opgepakt. Volgens de politie heeft hij vier kogels afgevuurd en handelde hij waarschijnlijk alleen. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

In de uren voor de finale, die werd gespeeld in Rome, liep de spanning in de stad steeds verder op. Hooligans van de lokale topclubs AS Roma en Lazio vochten met fans van de teams die zich hadden geplaatst voor de eindstrijd van de Copa Italia.

De precieze toedracht van het bewuste incident is nog onduidelijk. Toen het nieuws hierover doordrong in het stadion, werd de stemming nog grimmiger. Supporters gooiden onder meer met vuurwerk en rookbommen, waardoor een brandweerman gewond raakte. Pas nadat Napoli-aanvoerder Marek Hamsik had overlegd met vertegenwoordiger van de harde kern, kon de wedstrijd na drie kwartier vertraging beginnen.

Napoli won het duel met 3-1, dankzij twee doelpunten van Lorenzo Insigne en een late goal van Dries Mertens. De eerder geplande huldiging werd afgeblazen door clubvoorzitter Aurelio de Laurentiis: 'Het zou respectloos zijn om nu een feestje te vieren.' Opvallend genoeg prees hij de supporters voor hun 'verantwoordelijke' gedrag in het stadion, waar geen rellen meer plaatsvonden.

'Het voetbal is het slachtoffer van deze situatie', zei de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Giancarlo Abete. 'De ultra's (leden van de harde kern, red.) gebruiken de stadions om hun macht te tonen.'

Italië wordt al jarenlang geteisterd door supportersrellen. De harde kernen van onder meer Lazio, AS Roma en Napoli zijn berucht. Sommigen supportersclubs zijn volgens critici gevaarlijker dan de maffia. De afgelopen vijftig jaar zijn meer dan twintig voetbalfans omgekomen en meerdere politieagenten gesneuveld. In 2007 kwam een politieman om het leven toen hij werd aangevallen door hooligans.

Een kopstuk van de Napoli-ultra's droeg zaterdag een T-shirt met de tekst 'Laat Speziale vrij', verwijzend naar Antonino Speziale, die een celstraf van 8 jaar uitzit voor de moord op deze agent.

Senaatsvoorzitter Pietro Grasso, die aanwezig was bij de finale, pleitte voor harde maatregelen tegen supportersgeweld: 'Er moet iets gedaan worden. Dit mag nooit meer gebeuren. Een wedstrijd mag niet ontaarden in een bende-oorlog.'

Fiorentina-trainer Vincenzo Montella sprak na de wedstrijd de vrees uit dat voetballers naar het buitenland vertrekken omdat ze het geweld in en rond de stadions zat zijn. 'Dat geldt zelfs voor de Italianen. Het is jammer, maar zo is het voetbal hier. Dit gaat ons spelers kosten.'

undefined

Meer over