Fanatieke campagnevoerder voor Trump, met soms wat kritiek

De woordvoerder van president Trump loopt al een tijd mee bij de Republikeinse partij en geldt als fel en competitief.

Geen vragen meer aan meneer Spicer. Punt uit. Beeld ap
Geen vragen meer aan meneer Spicer. Punt uit.Beeld ap

Hij is de man die het voor elkaar kreeg dat een recordaantal mensen het tv-debat tussen tien Republikeinse presidentskandidaten in 2015 bekeek. 24 miljoen Amerikanen zaten op een donderdagavond in augustus voor de buis. Volgens Fox, de zender die het debat uitzond, was het de best bekeken niet-sportuitzending in de geschiedenis van kabeltelevisie. Een triomf voor spindoctor Sean Spicer (45) uit Rhode Island, die de debatten informatiever maakte.

De woordvoerder van president Donald Trump loopt al even mee in de Amerikaanse politiek en geldt daar volgens de BBC als fel en competitief. Hij was van 2011 tot 2016 hoofd communicatie bij de Republikeinse Partij. Daarvoor werkte hij voor de regering van George W. Bush, net als zijn vrouw Rebecca Miller die na een carrière in de televisiejournalistiek op de communicatieafdeling in het Witte Huis terechtkwam.

Sinds vorig jaar heeft Spicer vooral campagne gevoerd voor Trump. Zijn vele mediaoptredens tijdens de verkiezingsrace leverden hem een plek op in de Power List 2016 van het magazine PR Week, een lijst van de invloedrijkste communicatie-experts.

Net als bij veel andere stafleden koos Trump met Spicer voor iemand met een militaire carrière. In 1999 werd hij hoofd communicatie bij het US Navy Reserve, tegenwoordig draagt hij de titel van kapitein-luitenant ter zee. In 2012 behaalde hij zijn mastergraad in Nationale Veiligheid en Strategische Studies aan het Naval War College.

Zijn Republikeinse trots laat ook ruimte voor samenwerking met zijn Democratische collega's. Hij trekt samen met hen op om geld op te halen voor goede doelen. Zo scheerde Spicer, als vader van twee, zijn hoofd kaal om geld in te zamelen voor de St. Baldrick Foundation die onderzoek doet naar kinderkanker.

In dienst van Amerika

Spicer bekritiseerde Trump soms openlijk. Toen Trump senator John McCain kleineerde door hem geen oorlogsheld te willen noemen omdat hij tenslotte gevangen werd genomen, ging Spicer daar hard tegenin: 'In onze partij en in ons land is geen ruimte om degenen die de natie eervol hebben gediend zwart te maken.'

Maar terwijl Trump de Republikinse partij verdeelde, bleef Spicer loyaal aan hem. Op sociale media plaatste hij veel achter-de-schermen-foto's om het Republikeinse gedachtengoed populair te maken. Zo toonde hij de 'Enough'-T-shirts met daarop een lijst van Hillary-schandalen. Op Instagram laat hij zichzelf ook zien als de footballfan die in het weekend Star Wars-sokken draagt. Hij lijkt meer dan zijn voorgangers de rol en het effect van sociale media te begrijpen. Spicer wil dan ook juist die afdeling in het Witte Huis versterken, zodat die direct kan ingrijpen als iets uit de hand dreigt te lopen.

Spicer in de Trump Tower op 13 november 2016. Beeld ap
Spicer in de Trump Tower op 13 november 2016.Beeld ap
Meer over