Families van jihadisten krijgen vast steunpunt

Er komt een onafhankelijk steunpunt voor de families van jihadisten en potentiële Syriëgangers. De nood van ouders is dermate hoog dat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een 'kwartiermaker' heeft aangesteld om zo'n faciliteit op te zetten. Wie dat is, is nog niet bekend.

Nederlandse Syriëgangers in 2013. Beeld
Nederlandse Syriëgangers in 2013.Beeld

'Die zal nauw samenwerken met bestaande maatschappelijke initiatieven. Dat moet zorgvuldig en deskundig gebeuren', zegt een NCTV-woordvoerder. Het steunpunt gaat begin volgend jaar van start.

Volgens Karima Sahla van Steunpunt Sabr (niet het op te richten steunpunt van de NCTV, red.), die Haagse ouders van (potentiële) Syriëgangers begeleidt, is daar grote behoefte aan. 'Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal', zegt ze. Sahla wordt geregeld benaderd door ouders uit andere steden. 'Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp.'

Ook niet van moskeeën. Sahla constateert dat moskee-organisaties en imams, wellicht uit angst voor een stigma, te weinig van zich laten horen. 'Daar heerst radiostilte, terwijl de ouders behoefte hebben aan een luisterend oor.'

Hulpverleners moeten worden getraind in omgang met de specifieke doelgroep. Sahla: 'Er wordt geklaagd over gebrek aan kwaliteit, over te weinig inlevingsvermogen. Er is geen klik met de doelgroep.' Ze zegt dat sommige ouders 24 uur per dag de telefoon aan hebben, ook 's nachts naast hun bed. Altijd is er de angst voor dat ene telefoontje met de mededeling dat het kind martelaar is geworden.

Ouders zijn soms zo radeloos, dat ze onvoorbereid zelf naar de grensstreek tussen Syrië en Turkije afreizen, in de veelal valse hoop hun kinderen te kunnen terughalen.

Er zijn in Syrië en Irak tot nu toe twintig Nederlandse jihadisten omgekomen. Dat zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw. Het gaat om mensen van wie de inlichtingendienst AIVD de identiteit kent. 'De bevestigde gevallen', aldus Plasterk.

Naar schatting zijn er 160 personen vanuit Nederland naar het Midden-Oosten gereisd om zich aan te sluiten bij de strijd van extremistische moslims. Een vorige schatting ging uit van 140 man. Volgens Plasterk komen er zo'n tien per maand bij. Het is niet uit te sluiten dat er nog meer jihadisten zijn afgereisd die niet in beeld zijn bij de overheid, zei Plasterk. De meesten sluiten zich aan bij Islamitische Staat.

Onzekerheid was er dit weekeinde over het lot van de leider van terreurgroep Islamitische Staat. Abu Bakr al-Baghdadi zou gewond zijn geraakt bij een luchtaanval in West-Irak. Dat zeiden Iraakse regeringsbronnen zondag. De Amerikaanse regering liet weten het bericht niet te kunnen bevestuigen.

De Israëlische krant Haaretz meldde gisteren dat IS had bevestigd dat Al-Baghdadi gewond was. Dit gebeurde op basis van een Twitterbericht dat afkomstig zou zijn van IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani. Het bericht werd later van diverse kanten ontkend.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden vrijdagavond aanvallen uit op een IS-konvooi nabij Mosul en een IS-bijeenkomst bij Qaim in West-Irak. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn daarbij IS-leiders gedood.

De Amerikaanse president Obama kondigde vrijdag aan 1.500 extra militairen naar Irak te sturen als adviseurs voor het Iraakse leger. Dit is een 'nieuwe fase' in de strijd tegen IS, aldus Obama zondag.

Een screenshot uit een propagandavideo van Islamitische Staat waarop Abu Bakr al-Baghdadi te zien zou zijn. Beeld anp
Een screenshot uit een propagandavideo van Islamitische Staat waarop Abu Bakr al-Baghdadi te zien zou zijn.Beeld anp
Meer over