Nieuws

Families die onder Trump bij grens werden gescheiden, krijgen mogelijk miljoen dollar compensatie

De Amerikaanse regering onderhandelt met advocaten om migrantenfamilies die onder president Trump werden gescheiden van elkaar, tot een miljoen dollar per gezin te betalen als compensatie. Duizenden kinderen werden toen gescheiden van hun ouders na illegaal de grens met Mexico te zijn overgestoken.

Stieven Ramdharie
Een tweejarige asielzoeker zet het in juli 2018 op een huilen als haar Hondurese moeder aan de grens tussen Mexico en de VS wordt gefouilleerd en aangehouden.  Beeld EPA
Een tweejarige asielzoeker zet het in juli 2018 op een huilen als haar Hondurese moeder aan de grens tussen Mexico en de VS wordt gefouilleerd en aangehouden.Beeld EPA

De uitkeringen kunnen de VS een miljard dollar gaan kosten. Trump wilde met zijn zerotolerancebeleid, dat in 2018 internationaal veel opschudding veroorzaakte, migranten afschrikken naar de VS te komen. President Biden beloofde na zijn aantreden de getroffen families te helpen. Geschat wordt dat in totaal ruim vijfduizend kinderen na de arrestatie van hun ouders of andere familieleden werden ondergebracht in opvangcentra of gastgezinnen.

Met de uitkering wil de regering-Biden een einde maken aan de vele rechtszaken die getroffen families hebben aangespannen, zo melden de Wall Street Journal en de New York Times. Het gemiddeld bedrag dat ze nu eisen, is zo’n drie miljoen dollar.

Als het Witte Huis instemt, zou elk familielid maximaal 450 duizend dollar krijgen vanwege geleden psychische schade. Gezinnen zouden volgens dit plan tot zo’n miljoen dollar kunnen krijgen omdat de meeste getroffen gezinnen bestonden uit een ouder en een kind. Andere families zouden minder krijgen, afhankelijk van hun situatie. De ministeries van Justitie, Binnenlandse Veiligheid en Volksgezondheid onderhandelen nog met de advocaten van de getroffen families die een rechtszaak zijn begonnen over de compensatie.

Psychologisch trauma

Tot nu toe hebben 940 gezinnen een claim ingediend. Verwacht wordt dat andere families ook een claim zullen indienen als het tot een akkoord komt met de regering. Zo’n duizend kinderen moeten nog worden herenigd met hun ouders omdat hun ouders zijn uitgezet. De meeste getroffen families zijn afkomstig uit Midden-Amerika.

In plaats van de zaken van de opgepakte gezinnen door te verwijzen naar immigratierechters, werden de ouders vanaf begin 2018 aangeklaagd voor het overtreden van de wet. Omdat de ouders werden vastgezet, moesten de kinderen worden opgevangen. Trumps omstreden beleid werd in de zomer van 2018 beëindigd, na een storm van kritiek. Zelfs first lady Melania Trump sprak zich toen uit. In een verklaring zei ze het ‘verschrikkelijk te vinden om te zien dat kinderen worden gescheiden van hun ouders’.

De burgerrechtenorganisatie ACLU, die sommige ouders bijstaat, juicht het toe dat de regering overweegt de gezinnen te compenseren voor de ‘verschrikkelijke praktijken’ aan de grens. De families zeggen in hun aanklacht dat ze een blijvend ‘psychologisch trauma’ hebben opgelopen omdat ze van elkaar werden gescheiden. De ACLU wil echter ook dat de kinderen en hun ouders de mogelijkheid moeten krijgen om zich in de VS te vestigen.

Gedrag beloond

‘Hun lijden is iets waar ze altijd mee zullen leven en het is een diepe morele smet op ons land’, aldus Lee Gelernt van de ACLU, een van de onderhandelaars met de regering. ‘We moeten het goedmaken. En dit omvat niet alleen financiële steun, maar ook een mogelijkheid om hier te blijven.’

Er klinkt echter ook kritiek. De Republikeinen zijn woest dat migranten die illegaal de VS binnenkwamen, in hun ogen nu beloond worden met flinke sommen geld. ‘Biden wil illegale immigranten 450 duizend dollar betalen voor hun ontberingen terwijl ze onze wetten overtreden’, twitterde het Republikeinse Congreslid Dan Crenshaw verontwaardigd.

De oud-commando van de elite-eenheid US Navy SEAL’s wijst erop dat de familie van een gesneuvelde militair nu minder krijgt. Crenshaw: ‘Om het in perspectief te plaatsen: als een militair wordt gedood in actie, krijgen hun nabestaanden een verzekeringsuitkering van 400 duizend dollar. Laat dat even bezinken.’

Ook sommige regeringsadvocaten zouden moeite hebben met de bedragen die families tegemoet kunnen zien als er een akkoord wordt bereikt, mogelijk al volgende maand. Zij vinden de uitkeringen te hoog omdat de ouders willens en wetens de wet hebben overtreden door illegaal de VS binnen te komen. Een van hen, die betrokken is bij de onderhandelingen, zou erop hebben gewezen dat de illegale immigranten meer geld zouden krijgen dan sommige families die iemand verloren bij de terreuraanslagen van 9/11.

Meer over