Familieleden Bin Laden dood door vliegtuigcrash

Drie telgen uit de wijdvertakte en schatrijke familie van wijlen Al Qaida-leider Osama bin Laden zijn dit weekeinde omgekomen bij een vliegongeluk in Groot-Brittannië. Het gaat volgens Arabische media om stiefmoeder Rajaa Hashim, zijn halfzuster Sana en haar man Zuhair Hashim.

Door onze buitenlandredactie
Archiefbeeld van Osama Bin Laden, vrijgegeven door Amerikaanse inlichtingendiensten Beeld afp
Archiefbeeld van Osama Bin Laden, vrijgegeven door Amerikaanse inlichtingendienstenBeeld afp

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Volgens ooggetuigen naderde de Jordaanse piloot, die eveneens om het leven kwam, met zeer hoge snelheid het vliegveld Blackbushe in Hampshire. Het toestel vloog aan de rand van het terrein in brand.

Het Saoedische drietal was volgens de Britse politie met een privéjet vanuit Italië op weg naar een vakantiebestemming. De ambassadeur van Saoedi-Arabië in Londen, een lid van de koninklijke familie in Ryad, betuigde zijn medeleven met de nabestaanden. De meeste Bin Laden's staan op goede voet met de koninklijke familie.

Al twee maal eerder kwamen familieleden van de terroristenleider om bij een ongeluk met een privévliegtuig. De patriarch van de familie, Mohammed Bin Laden, verongelukte in 1968 in eigen land. Hij liet 54 kinderen achter, na meer dan twintig huwelijken. Zijn oudste zoon, Salem bin Laden, verloor in 1988 het leven toen hij met een ultralicht, experimenteel vliegtuigje in Texas een hoogspanningskabel raakte.
Osama bin Laden, de zeventiende zoon van Mohammed bij diens tiende vrouw, viel bij zijn familie in ongenade voordat hij zich ontpopte als brein achter de aanslagen van 9/11 in de VS. Hij werd onterfd en verstoten nadat hij zich gekeerd had tegen de stationering van Amerikaanse troepen in Soedi-Arabië, in de aanloop naar de Golfoorlog van 1991. Hij verloor zijn staatsburgerschap. Osama begon aan een zwervend bestaan, en kwam via Soedan en Afghanistan in Pakistan terecht. Daar werd hij in 2011 door Amerikaanse elite-eenheden gedood.

Met menig broer liep het beter af. Dertien van hen schopten het tot leden van de raad van bestuur van de Saudi Bin Laden Group, een constructiebedrijf dat duizenden kilometers aan autowegen aanlegde in eigen land, en verantwoordelijk was voor de renovatie en nieuwbouw van moskeeën en andere religieuze gebouwen. Ook elders in de Arabische wereld voerde het bedrijf grote projecten uit, waaronder de bouw van hotels en torenflats, en de aanleg van bruggen en vliegvelden. Het vermogen van de familie Bin Laden wordt door Arabische financiële analisten geschat op tenminste zeven miljard dollar (bijna 6,5 miljard euro).

undefined

De plek van de crash Beeld epa
De plek van de crashBeeld epa
Meer over