Nieuws

Familie vermoorde Turkse journalist Hrant Dink neemt geen genoegen met vonnis

Vier voormalige politiechefs in Turkije krijgen levenslange gevangenisstraffen wegens hun rol in de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in 2007. Dink werd op straat in Istanbul door een 17-jarige Turkse nationalist doodgeschoten voor het gebouw van de kant Argos, waarvan hij hoofdredacteur was.

Demonstranten op 19 januari 2019, 12 jaar na de dood van journalist Hrant Dink.  Beeld REUTERS
Demonstranten op 19 januari 2019, 12 jaar na de dood van journalist Hrant Dink.Beeld REUTERS

De familie van Dink legt zich niet neer bij het vonnis. De toelichting van de rechters is ‘verre van de waarheid’, zo staat in een verklaring van de familie. Vele betrokkenen zouden al veertien jaar buiten schot zijn gebleven, en het vonnis vrijdag heeft daar geen verandering in gebracht.

De moord volgde volgens de familie op drie jaar van bedreigingen tegen Dink door hoge militairen, politici, media, mensen in de rechterlijke macht en met de staat verbonden ngo’s. Een week voor zijn dood schreef de journalist: ‘Dit is een operatie van de Deep State om mij mijn plaats te laten kennen.’

Dink was een voorvechter van democratie en mensenrechten, en had in zijn werk veel aandacht voor de rechten van minderheden in Turkije. Zelf was hij een christelijke Armeniër. Ook schreef hij over de Armeense genocide van 1915. Vooral dat laatste wekte de woede van rechts-nationalisten in Turkije.

Dinks begrafenis werd bezocht door meer dan honderdduizend mensen, die leuzen riepen als ‘Wij zijn allemaal Hrant Dink’ en ‘Wij zijn allen Armeniërs’. Kort na de moord werden de jonge dader en de vermeende opdrachtgever gearresteerd, beiden rechtse nationalisten.

Netwerk

Het onderzoek naar de betrokkenheid van tientallen anderen heeft zich jaren voortgesleept. Bij onafhankelijke waarnemers in Turkije rees snel de verdenking dat binnen staatsinstellingen een netwerk bestond dat wist dat extremisten Dink gingen vermoorden, maar niks ondernam. Mogelijk ook hebben leden van het ultranationalistisch netwerk zelf de journalist uit de weg geruimd; de 17-jarige veroordeelde zou dan een marionet zijn geweest.

In 2017 kwamen de aanklagers met een nieuwe draai. De daders zouden gezocht moeten worden in de hoek van de beweging van Fethullah Gülen, de naar de VS gevluchte prediker die door de regering wordt beschouwd als het brein achter de mislukte staatsgreep van juli 2016. Diens aanhangers worden sindsdien beschouwd en behandeld als terroristen.

De rechters zijn in die redenering meegegaan. Alle verdachten zijn veroordeeld wegens terroristische misdrijven, gelinkt aan de Gülenbeweging. Naast het levenslang werden vrijdag celstraffen van 10 tot 28 jaar uitgesproken tegen 22 personen wegens medeplichtigheid aan de moord; 37 verdachten werden vrijgesproken.

Na 2017 was ook Gülen zelf aan de lijst verdachten toegevoegd. De zaak tegen hem en twaalf anderen werd opgeschort, omdat de verdachten niet gehoord konden worden.

In 2007, het jaar van de moord op Dink, werkte Gülen nog nauw samen met de huidige Turkse president, toen premier, Recep Tayyip Erdogan. Voor hem waren de goed opgeleide Gülenaanhangers bruikbaar gereedschap om de staatsinstellingen, toen nog ferm in handen van de kemalisten, in handen te krijgen. Pas rond 2013 raakten Erdogan en Gülen met elkaar in conflict.

Meer over