Familie van donoren en ontvangers zoeken elkaar

Nabestaanden van orgaandonoren en de ontvangers van hun organen zijn steeds vaker naar elkaar op zoek. De wet beschermt hun identiteit, maar op eigen initiatief of via de stichting Donadona proberen ze elkaar toch te vinden. Het is voor zover bekend in het afgelopen jaar tot een handvol ontmoetingen gekomen.

Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Beeld ANP
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).Beeld ANP

Sinds de oprichting in 2011 hebben zich bij Donadona negentig getransplanteerden en zeventig nabestaanden ingeschreven. Er zijn twee matches gevonden. Binnenkort zendt BNN een van Donadona-ontmoetingen uit. 'In de VS hebben dergelijke uitzendingen geleid tot een golf aan nieuwe orgaandonoren', zegt Pieter van de Rest, mede-oprichter van Donadona en zelf ontvanger van een donorhart. Los van de stichting meldde de 49-jarige Rob de Jong zich bij de Volkskrant met het relaas hoe hij de familie traceerde van het 17-jarige meisje dat zijn longdonor was.

De zoektocht van betrokkenen bij orgaandonatie is deels vergelijkbaar met die van kinderen naar hun spermadonoren. Met het ingeburgerd raken van orgaan- en spermadonaties neemt de nieuwsgierigheid toe.

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), die de toewijzing van organen regelt, begrijpt de belangstelling. 'Maar wij kunnen en mogen hier niet aan meewerken', zegt woordvoerster Jeantine Reiger. 'De wet is daar heel duidelijk in.' Betrokkenen kunnen via de NTS een brief sturen aan de ontvanger of donor, maar alleen strikt geanonimiseerd. Het gaat dan in hoofdzaak om bedankbrieven. Langs die weg kan verder geen contact worden gelegd.

Leven
'Iedere getransplanteerde loopt rond met de vraag: aan wie heb ik mijn leven te danken', zegt Van de Rest. Donadona begrijpt niet dat de NTS niet meewerkt als beide partijen aangeven contact te willen.

De NTS benadrukt de 'risico's' die verbonden zijn aan het contact maken. 'De kennismaking kan heel erg tegenvallen', zegt Reiger. 'Stel dat een levensstijl iemand helemaal niet aanspreekt. Ook kan de claim van de nabestaanden op de getransplanteerde erg groot zijn.'

Lees meer in Het Vervolg van de Volkskrant vandaag.

undefined

Meer over