nieuws

Familie George Floyd krijgt 27 miljoen van gemeente Minneapolis

De gemeente Minneapolis betaalt 27 miljoen dollar aan de familie van George Floyd. De 46-jarige Floyd stikte in mei 2020 nadat een witte politieman negen minuten lang zijn knie op zijn nek had gelegd. In een civiele zaak is Minneapolis nu een schikking met de familie overeengekomen.

Activist en dominee Al Sharpton met de familie van George Floyd.  Beeld AP
Activist en dominee Al Sharpton met de familie van George Floyd.Beeld AP

Deze week begon het proces tegen Derek Chauvin, de agent die de dood van Floyd veroorzaakte. Hij wordt beschuldigd van moord en doodslag. Chauvin arresteerde Floyd omdat hij met een vals dollarbiljet zou hebben betaald. De dood van Floyd leidde tot rellen in Minneapolis en andere Amerikaanse steden, uit woede over de manier waarop zwarte Amerikanen door de politie worden behandeld.

De schikking van Minneapolis met de familie van Floyd behoort tot de grootste die ooit wegens wangedrag van politiemensen zijn getroffen. In mei 2019 betaalde Minneapolis 20 miljoen dollar aan de familie van de witte yogalerares Justine Ruszczyk, die werd doodgeschoten door een zwarte agent. In Louisville in Kentucky betaalde de gemeente 12 miljoen dollar aan de nabestaanden van de zwarte vrouw Breonna Taylor.

Meer over