Familie bestormt teruggekeerde VN-militairen

'Rody, het bier is koud en het weer is goed.' Jolige spandoeken, veel bloemen en 3500 familieleden en vrienden zijn er dinsdag bij het onthaal van de 309 Nederlandse VN-militairen op Soesterberg....

Van onze verslaggever

SOESTERBERG

Het thuisfrontcomité heeft de feestelijke invasie van de luchtmachtbasis goed voorbereid. In gekoelde hangars worden de familieleden en vrienden getrakteerd op koffie, botercake en Richard Clayderman. Een souvenirstand verkoopt pennen en dasspelden met het embleem van de Luchtmobiele Brigade.

Lang voor de om vijf uur geplande aankomst verruilen de meesten de koele hangar voor een plekje achter de dranghekken langs de landingsbaan. Vader Lutke staat vooraan. 'Binnen word ik onrustig. We hebben een half jaar op Theo gewacht. Dan kan dat uurtje in de zon er ook nog wel bij.'

Stijn Krenning, Anton Heijdeman en Jurriaan Wouters zijn al in januari uit Bosnië teruggekeerd met Dutchbat 3. Gewoon op Schiphol.

Voor hen heeft deze feestelijke middag een wrange bijsmaak. Wouters: 'Wij kwamen terug en werden uitgekotst. We zouden kinderen met snoepjes op de mijnenvelden gelokt hebben. Aan de vrijspraak is nauwelijks aandacht besteed. Onze eer is aangetast en niet hersteld.' Zij gunnen hun maten dit onthaal, van harte, maar ze moesten het 'toch even kwijt'.

De speaker vraagt de familieleden en vrienden telkens om de discipline te bewaren en achter de dranghekken te wachten tot na de korte speech van minister Voorhoeve. Om kwart voor vijf verschijnen de eerste vliegtuigen aan de horizon. Verrekijkers, videocamera's en wijsvingers wijzen naar de lucht. 'Kijk, daar komt Remco', zegt een man tegen een poedel.

De oproep tot discipline is vergeefs geweest. Om kwart over vijf klimmen de eersten over de dranghekken en daarna stromen de 3500 uit over de landingsbaan. Ze struinen de lange rij VN-militairen af op zoek naar hun verloren zoon of dochter.

Meer over