Fameuze naakten onder de hamer

Amsterdam Het veilinghuis Christie's verwacht op 3 november ruim 23 miljoen euro op te halen met de veiling van het bronzen sculptuur Nu de Dos, 4ème etat van de Franse beeldhouwer Henri Matisse. Het levensgrote beeld is in het bezit van een Europese verzamelaar, van wie de naam niet bekendgemaakt wordt. Volgens Christie's ziet de eigenaar 'geweldige marktomstandigheden voor de verkoop van een modern beeldhouwwerk'. Het is de eerste keer dat de sculptuur op de markt komt.

Matisse (1869-1954) maakte het werk rond 1930, als onderdeel van een serie van twaalf. Christie's verwacht veel belangstelling omdat niet eerder een van de afgietsels publiekelijk te koop is aangeboden.


Nu de Dos, 4ème etat is niet het enige grote meesterwerk dat begin november onder de hamer gaat. Op 2 november veilt Sotheby's New York Nu assis sur un divan (La Belle Romaine) van de Italiaanse kunstschilder Amedeo Modigliani (1884-1920). Volgens het veilinghuis is het 'het mooiste schilderij van de kunstenaar dat de afgelopen jaren op een veiling is verschenen'.


La Belle Romaine behoort samen met Botticelli's Venus, Velazquez' Rokeby Venus, Ingres' Baigneuse turque en Manets Olympia tot de bekendste naakten van de westerse kunstgeschiedenis. Het werk is eerst nog te zien bij Sotheby's in Hongkong en in Londen (van 11 tot 15 oktober) voordat het in New York wordt geveild. De richtprijs voor La Belle Romain is zo'n 27 miljoen euro (40 miljoen dollar).


In februari leverde het beeld L'homme qui marche van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti 74,1 miljoen euro op tijdens een veiling.


In mei werd het schilderij Nu au plateau de sculpteur van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso voor 82.391.260 euro geveild. Dat is nu het record voor een kunstwerk dat op een veiling is verkocht.


Meer over