Falun Gong breekt weer in bij Chinese staats-tv

Opnieuw heeft Falun Gong via de satelliet ingebroken bij de Chinese staatstelevisie, waarbij de krakers voor het eerst zouden hebben geopereerd vanuit Taiwan....

De Chinese leiders zien de spirituele beweging als de grootste bedreiging van hun bewind sinds de Tiananmen-revolte van 1989. Ze zijn vooral bang dat rechtstreekse beelden van het partijcongres van november zullen worden verdrongen door propagandamateriaal van Falun Gong.

In maart begonnen de eerste tv-kapingen van Falun Gong, waarvoor vrijdag vijftien mensen zware gevangenisstraffen kregen. De kapingen werden steeds vernuftiger. De jongste acties vonden plaats op 9 en 21 september, toen videobeelden van Falun Gong de signalen van de staatstelevisie naar de satelliet Sinosat wegdrukten.

Kijkers in afgelegen en bergachtige gebieden werden daar de dupe van. Uit andere bronnen komen berichten dat er veel meer kapingen dan twee zijn geweest en dat ze soms uren hebben geduurd.

De 'illegale signalen' zouden afkomstig zijn geweest uit de Taiwanese hoofdstad Taipei. Onderzoek ter plekke heeft niets opgeleverd, maar Peking gelooft dat dat komt door onwil van de Taiwanese autoriteiten. Vice-president Annette Lu en andere activisten voor de onafhankelijkheid zouden Falun Gong gebruiken als een wapen tegen China. De beweging heeft op Taiwan honderdduizend volgelingen.

Op de EU-Azië-conferentie in Kopenhagen zei premier Zhu Rongji, terwijl buiten een betoging van Falun-Gong aan de gang was, dat China deze beweging nooit heeft vervolgd. Integendeel, zei hij, Falun Gong heeft het Chinese volk vervolgd en de sociale orde verstoord. Volgens Amnesty International brengt de EU op iedere belangrijke bijeenkomst met China de vervolging van Falun Gong ter sprake, maar er wordt niet gereageerd.

De kapingskwestie voegt een nieuw element van spanning toe aan de verhouding tussen China en Taiwan. China voelt zich getergd door recente uitspraken van president Chen, die China en Taiwan twee aparte landen noemde en China's militaire dreigementen gelijkstelde aan terrorisme.

Ook is China bezorgd over de steeds inniger banden tussen Taiwan en de VS, die sinds 1979 hun diplomatieke relaties verbraken.

Meer over