Fair play of verdient de ster een aparte behandeling?

De domste vraag van 2013 is volgens schaatscoach Gerard Kemkers al gesteld. Mag Jan Blokhuijsen wel van Sven Kramer winnen?


Een AD-verslaggever stelde de vraag na een vreemd voorval tijdens de 10.000 meter van de NK allround. Tijdens de rit tussen de ploeggenoten kreeg Kramer, die voorop reed, steeds van de zijkant de rondetijden door van Blokhuijsen.


Die informatie had het effect van een achteruitkijkspiegel. Kramer kon aan de rondetijd precies aflezen of zijn rivaal een aanval inzette, en met welke snelheid. Hij kon die vervolgens afslaan door zelf meteen te versnellen. Blokhuijsen kreeg zo nooit de kans in zijn aanval te geloven, of om extra krachten aan te boren waarmee hij Kramer voor het eerst in zijn loopbaan had kunnen verslaan.


Om de NK-titel te bemachtigen hoefde hij slechts 0,65 seconde voor Kramer te eindigen.


Kramer zei na de zege dat het tonen van rondetijden afgesproken werk was, iets wat Kemkers tegenover het AD beaamde. Kramer noemde het zelfs 'fair play'. Maar Blokhuijsen betwistte dat. 'Ik heb het liever niet. Het is niet met mij afgesproken. Vanuit mijn perspectief gezien, krijgt hij te veel informatie.' Bij de EK en WK allround, waar Kramer Blokhuijsen in 2012 ook versloeg, was volgens hem hetzelfde gebeurd.


Blokhuijsen wilde niet prijsgeven of hij zijn beklag had gedaan bij Kemkers, of dat gaat doen met het oog op de EK en WK allround. Dan kan die situatie zich opnieuw voordoen, aangezien hij de voornaamste concurrent van Kramer is. 'Ik ga er niet mierenneukerig over doen, ik moet gewoon harder rijden', zei hij. Maar zijn onvrede was tastbaar. Kramer verslaan is moeilijk genoeg zonder te worden tegengewerkt door de hoofdcoach.


Mag hij niet van Kramer winnen? Het is een logische vraag, gezien de machtsverhoudingen bij TVM.


Kemkers zegt altijd dat het hem niet uitmaakt wie van zijn pupillen wint. Hij heeft veel ervaring met het coachen van ploeggenoten die elkaars grootste rivalen zijn: Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom, Kramer en Wouter olde Heuvel. Uit hun mond viel nooit een wanklank op te tekenen.


Maar de positie van Kramer is bijna onaantastbaar door zijn succes. TVM draait om de vijfvoudig wereldkampioen allround. Zonder hem zou de sponsor vermoedelijk allang zijn afgehaakt. De rolverdeling tijdens wedstrijden tussen Kramer en Blokhuijsen is ernaar. Kemkers coacht de vedette, een assistent ontfermt zich over Blokhuijsen.


Na bijna drie jaar TVM kent Blokhuijsen de verhoudingen. Hij heeft zich lang gedeisd gehouden in de wetenschap dat goede prestaties een voorwaarde zijn om gehoord te worden. Maar het gat met Kramer is in zijn beleving nu zo klein geworden dat hij niet langer genoegen neemt met een ondergeschikte rol. Hij heeft lef getoond door zich uit te spreken tegen de kopman en hoofdtrainer.


Als Kemkers werkelijk onpartijdig is, weet hij wat hem te doen staat bij de EK en WK allround. Hij moet Blokhuijsen een eerlijke kans geven om Kramer vanuit zijn rug te besluipen en te verslaan, een strategie die de vijfvoudig wereldkampioen al vaak heeft toepast. Ook al brengt Kemkers zijn eigen baan misschien in gevaar als hij een nieuwe kampioen aflevert.


Meer over