Failliete vrouwenvakschool was meer dan computerklasje

De Vrouwenvakscholen zijn niet meer. De Utrechtse rechtbank sprak woensdag het faillissement uit over de Stichting Vrouwenvakscholen Nederland Groep (VVS), de stichting die sinds 1984 via scholen in Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Assen en Nijmegen - veelal allochtone en herintredende - vrouwen helpt bij integratie en reïntegratie op de Nederlandse...

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

'Maatschappelijk van de zotte', vinden de werknemers. In een tijd waarin integratie van allochtonen en reïntegratie van herintredende vrouwen hoog in het vaandel staan, hebben de Vrouwenvakscholen een belangrijke taak te vervullen, vinden ze.

Toch draaide demissionair minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken afgelopen vrijdag de subsidiekraan dicht. Commcerciële opleidingsinstituten kunnen volgens de CDA-bewindsman de taken van de Vrouwenvakscholen net zo goed vervullen. 'Ze bieden vergelijkbare scholingsprogramma's en hebben voldoende expertise in het opleiden en reïntegreren van moeilijk plaatsbare werkzoekenden', meent De Geus.

Al in 1999 konden de Vrouwenvakscholen het hoofd financieel amper boven water houden. Op verzoek van de Tweede Kamer besloot oud-minister Vermeend van Sociale Zaken de stichting tegemoet te komen met 5,5 miljoen euro aan subsidie. Daarvan is inmiddels 3,8 miljoen uitbetaald.

Maar aan de subsidieverlening zaten voorwaarden. De VVS moest eind 2003 op eigen benen staan; de 5,5 miljoen euro was bedoeld als overbruggingskrediet bij de overgang naar financiële zelfstandigheid. VVS moest een commerciële partner vinden, en de minister ieder kwartaal op de hoogte houden van de resultaten.

Volgens Marcel Groenewegen, de Utrechtse advocaat van kantoor CMS Derks Star Busmann die curator is bij de Vrouwenvakscholen, werd die strategische partner gevonden, maar ging die kort nadat de samenwerking was beklonken zelf failliet. De vereiste kwartaalrapportages kwamen volgens De Geus niet of onvolledig. 'Het ontbreekt de stichting aan de benodigde financiële deskundigheid en ervaring met het bedrijfsleven', meent De Geus.

Het besluit de subsidie op te schorten, was voor Irene Havermans, directeur van VVS, aanleiding op 14 november uitstel van betaling aan te vragen. Woensdag eindigde dat in faillissement.

De opleidingen aan de Vrouwenvakscholen - jaarlijk heeft de VVS vijfhonderd tot duizend cursisten - gaan vooralsnog gewoon door. Willen de Vrouwenvakscholen open blíjven, dan moet er volgens Groenewegen, de curator, snel een commerciële partner worden gevonden. 'In de loop van december neem ik een definitieve beslissing', zegt Groenewegen.

Directeur Havermans van VVS, op 1 maart dit jaar aangesteld om de stichting naar zelfstandigheid te leiden, vindt dat ze te weinig tijd heeft gekregen . Ze deelt de mening van de minister niet dat commerciële opleidingsinstituten de taken van de Vrouwenvakscholen kunnen overnemen. 'Wij zijn laagdrempeliger. Wij zijn méér dan alleen een cursus computerkennis. We helpen de vrouwen bij de reïntegratie. Dat extra duwtje in de rug leveren commerciële bedrijven niet.'

Meer over