NIEUWSHolocaust

Facebook pakt Holocaust-ontkenning aan

Facebook gaat berichten verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend, of waarin twijfel wordt gezaaid over de nazistische volkerenmoord op 6 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte Joods was. Het besluit van Facebook volgt op een een campagne van Joodse organisaties die het sociale platform oproepen strenger tegen antisemitisme op te treden.

Een man wandelt door de poort van voormalig concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, Duitsland. Beeld AP
Een man wandelt door de poort van voormalig concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, Duitsland.Beeld AP

Eerder dit jaar werden onder druk van adverteerders al antisemitische stereotypen van Facebook geschrapt en later dit jaar worden Facebookgebruikers die op Facebook zoeken naar informatie over de Holocaust doorverwezen naar gezaghebbende websites met betrouwbare informatie. Het zal volgens het Amerikaanse sociale platform geruime tijd duren voordat genoeg personeel getraind is om Holocaust-ontkenningen te verwijderen.

Andere techbedrijven beloofden eerder maatregelen tegen online haatzaaierij, nadat in 2017 bij neonazistische betogingen in het Amerikaanse Charlottesville een rechts-extremist inreed op een groep antiracistische tegendemonstranten. Facebook wilde echter in verband met de vrijheid van meningsuiting tot dusver niets weten van een verbod op desinformatie over de massamoord op Joden. Zolang er niet werd opgeroepen tot geweld, mocht de Holocaust op Facebook worden ontkend: via de algoritmes kwamen gebruikers die zochten naar informatie over de Jodenvervolging op Facebook zelfs uit op de Facebookpagina’s van rechts-extremistische of antisemitische groeperingen.

Draai

Nu heeft Facebook-ceo Mark Zuckerberg, zelf met een Joodse achtergrond, een draai gemaakt. Dat komt volgens Facebook door ‘de wereldwijde toename van antisemitisme’, waar vooral jongeren weinig van weten. Een kwart van de Amerikanen tussen 18 en 40 jaar oud gelooft volgens recent onderzoek bijvoorbeeld dat de Holocaust een mythe is, of dat de volkerenmoord overdreven is.

Ook is het ‘bredere denken over haatzaaiende uitingen’ bij het bedrijf veranderd, aldus Facebook, dat inmiddels meer dan 250 organisaties die racistische boodschappen online zetten in de ban heeft gedaan en tientallen miljoenen berichten verwijderd.

Meer over