F1-baas Ecclestone voor rechter wegens omkoping

Uitgerekend in de week dat hij een bod uitbracht op het legendarische Nürburgring-circuit, is Bernie Ecclestone in Duitsland voor de rechter gedaagd. Volgens justitie in München heeft de Formule 1-baas zich schuldig gemaakt aan omkoping. De 83-jarige Brit wordt ervan beschuldigd dat hij in 2006 de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky 33,5 miljoen euro smeergeld heeft betaald.

BERLIJN - Het proces tegen Ecclestone moet eind april beginnen. De Brit, die de beschuldigingen van de hand wijst, heeft te kennen gegeven dat hij voor de rechter in München zal verschijnen. Niet duidelijk is welke straf hem eventueel boven het hoofd hangt.

Ecclestone is vanwege de aanklacht donderdag teruggetreden als directeur van het bedrijf dat de Formule 1 bestuurt, zo heeft hij in een persbericht kenbaar gemaakt. Hij schrijft daarin ook dat hij wel leiding blijft geven aan de koningsklasse van de autosport.

Gribkowsky, bankier bij de Bayerische Landesbank, was vanaf 2006 verantwoordelijk voor de verkoop van aandelen in de autosport. De bank beschikte na het faillissement in 2002 van sporttycoon Leo Kirch over een miljoenenpakket aan Formule 1-aandelen. Vanaf dat moment waren de levens van Ecclestone en Gribkowsky met elkaar verweven.

Het proces in april gaat vooral over de geldstromen tussen het tweetal. Bij de verkoop van aandelen naar een door Ecclestone geleid investeringsfonds, CVC Capital Partners, heeft Gribkowsky de racebaas naar verluidt 66 miljoen provisie gegeven. Op zijn beurt stortte Ecclestone weer 44 miljoen op rekeningen van de bankier.

Dankzij onderzoek van onder meer de Süddeutsche Zeitung kwam aan het licht dat Gribkowsky het geld zwart ontving en nooit heeft opgegeven aan de Duitse fiscus. Tegen de krant zei de bankier aanvankelijk dat het 'familievermogen' betrof. Later gaf hij zichzelf aan bij de autoriteiten.

Hij werd in 2012 tot 8,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar is al op vrije voeten. Rechter Peter Noll, die ook in april de rechtbank zal voorzitten, zei tijdens het proces in München dat 'Ecclestone de bankier het criminele pad had opgejaagd'.

Ecclestone ontkent niet dat hij de Gribkowsky geld heeft gegeven, maar hij beweert dat de storting volgens de regels gebeurde. Volgens hem ging het om een betaling van 10 miljoen euro 'provisie' aan de Duitse bankier.

Ecclestone, die miljardair werd met de verkoop van de uitzendrechten van de Formule 1, was deze week ook anderszins in het nieuws in Duitsland. Tegen Wirtschaftswoche en Handelsblatt verklaarde hij dat hij een bod heeft uitgebracht op het befaamde Nürburgring, de racebaan in de Duitse Eifel. Ecclestone zei dat hij met een mogelijke aankoop de toekomst van de Grand Prix van Duitsland in de Formule 1 wil veiligstellen. In 2014 is de GP op het circuit van Hockenheim.

undefined

Meer over