Ezel slachtoffer van Chinese obsessie voor gezondheid

Wat? Ezels. Waarnaartoe? China

Pim Pauwels
Ezels. Beeld Capital Photos
Ezels.Beeld Capital Photos

Wat heeft gezondheid te maken met ezels?

Aan ezelhuid wordt na koken een gelatineachtige substantie onttrokken: ejiao. Ejiao is populair in China. Het is een belangrijk ingrediënt in veel gezondheidsmiddeltjes door zijn stimulerende werking op onder andere de bloedsomloop en het immuunsysteem. Ejiao is daarom gewild, want in het Aziatische land zijn gezondheid en het lange leven heilig.

Heeft de opkomst van de Chinese economie invloed op de handel in ezels en hun huid?

Ja. Dankzij de industrialisatie is er in China steeds minder aanbod van ezels, terwijl de vraag ernaar steeds groter wordt. Door de groeiende economie is de middenklasse een stuk groter geworden. Waar voorheen enkel de allerrijksten zich de dure gezondheidsproducten met ejiao konden veroorloven, zijn nu steeds meer Chinezen in staat zich met hun gezondheid bezig te houden.

Hoe lossen fabrikanten de stijgende vraag naar ejiaoproducten op?

Door de stijgende vraag komen er steeds meer namaak ejiaoproducten op de markt. Sommige bedrijven delen inmiddels certificaten uit aan klanten om te laten zien dat hun product echt van ezelhuid is gemaakt. Maar de meeste fabrikanten richten zich op Afrika. Daar leven nog relatief veel ezels, omdat de arme gemeenschappen geen geld hebben voor machines die hun producten kunnen vervoeren. Burkina Faso bijvoorbeeld exporteerde in het eerste kwartaal van 2015 duizend ezels. Het eerste kwartaal van dit jaar is dat aantal gestegen naar achttienduizend.

Is dat positief voor de Afrikaanse markt?

Niet echt. Ook al profiteren sommige ezelhandelaren van de sterk toegenomen prijs voor een ezel, lokale boeren kunnen het dier niet meer betalen. In Niger is de prijs voor een ezel van 34 dollar naar 147 dollar gestegen en in Burkina Faso van 4 dollar naar 50 dollar. Dat is een harde klap voor de boeren die afhankelijk zijn van het dier. Bovendien is de toegenomen handel funest voor de ezelpopulatie. Die put volgens Afrikaanse landen uit. Niger heeft daarom, net als eerder Burkina Faso, de handel in ezels verboden. Ook het slachten van de dieren mag niet meer.

Daarmee is het probleem opgelost?

Helaas niet. De handel in ezels verplaatst zich nu naar het illegale circuit. Dit heeft ertoe geleid dat het geweld tegen en de diefstal van ezels sterk is toegenomen. Zo zijn in Zuid-Afrika begin deze maand zeventig verwaarloosde ezels gevonden. De eigenaar was van plan de huiden naar China te verschepen.

Door deze ontwikkelingen lijkt het erop dat de ezel, na de neushoorn, het volgende slachtoffer wordt van de hoge vraag uit Azië naar gezondheidsmiddelen.

Meer over