EYE is nog niet open of er is ruzie

Het vorige week feestelijk geopende EYE Filmmuseum in Amsterdam is het middelpunt van een hoogoplopende ruzie tussen de gemeente Amsterdam en de eigenaar van het veelgeprezen gebouw, de vastgoedtak van ING. De bank wil het museumpand zo snel mogelijk verkopen aan de gemeente, maar die ziet daar geen heil in.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie tussen de gemeente en ING, in bezit van de Volkskrant. De bom tussen barstte begin januari toen Hein Brand - de topman van ING Real Estate - Amsterdam formeel verzocht een bod uit te brengen op het EYE Filmmuseum vanwege 'de gebleken onverkoopbaarheid van het gebouw'.

Amsterdam stelde zich in 2009 via een 'achtervangconstructie' garant voor het Filmmuseum aan het IJ, recht tegenover het Centraal Station. De gemeente beloofde het gebouw van ING te kopen als niemand het wilde hebben.

Dat is volgens ING het geval. De bank zag de afgelopen 2,5 jaar drie potentiële kopers afhaken 'als gevolg van de onder vuur liggende subsidiestructuur van het Ministerie van OCW', aldus Brand. Het ministerie geeft het Filmmuseum jaarlijks een extra huursubsidie van 1,6 miljoen euro om het kostbare pand te kunnen betalen.

Op 8 maart liet Amsterdam ING weten dat het 'niet het beleid was van de gemeente om gebouwen te verwerven'. Bovendien, zo blijkt uit de brief van de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest, jokte de bank dat niemand interesse had. Er lag volgens Van Poelgeest op het gemeentehuis een brief van een marktpartij die ING 20 miljoen euro had geboden.

Deze bieder is vastgoedondernemer Michael van de Kuijt, die met zijn bedrijf Nedstede eigenaar is van nachtclub Panama in Amsterdam, schaatscomplex de Vechtsebanen in Utrecht en speeltuin Oud Valkeveen in Naarden.

Van de Kuijt en ING liggen op ramkoers. De ondernemer liet aan zakenblad Quote weten dat 'ING liegt' en dat er 'spelletjes worden gespeeld'. 'De gemeente is nu de dupe, want die moeten 20 miljoen euro gaan ophoesten, terwijl er flink bezuinigd moet worden', aldus Van de Kuijt.

Het belangrijkste strijdpunt tussen ING en Van de Kuijt lijkt de financiering. De vastgoedondernemer wil dat ING hem een hypotheek verstrekt voor een groot deel van de aankoopprijs, maar dat is voor de bank onbespreekbaar.

Het Filmmuseum van de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl heeft zo'n 30 miljoen euro gekost. Het pand had het middelpunt moeten worden van de mede door ING ontwikkelde Noordelijke IJ-oevers. ING wilde rondom het filmmuseum een wijk bouwen met 2.200 woningen en diverse kantoren. Het museum zou de waarde van de omliggende woningen en de grond vergroten.

Zover is het nooit gekomen. Als gevolg van de economische crisis trok ING zich in 2009 terug, waardoor de bouw van het nieuwe Filmmuseum onzeker werd. Amsterdam redde de nieuwbouw door extra geld en de achtervangconstructie toe te zeggen.

Het Filmmuseum en ING willen niet reageren op de perikelen rond het gebouw.

undefined

Meer over