nieuws8kun

Extremistisch forum 8chan keert terug, maar kampt met opstartproblemen

De online vrijplaats 8chan is zaterdag teruggekeerd in een nieuwe gedaante: 8kun.net. Website 8chan ging offline nadat begin augustus de dader van de El Paso-schietpartij het forum gebruikte om zijn daad aan te kondigen en zijn racistische pamflet te verspreiden. Maar de herlancering kampt met opstartproblemen.

Rouwende mensen na de aanslag in El Paso. Beeld REUTERS
Rouwende mensen na de aanslag in El Paso.Beeld REUTERS

Het omstreden forum biedt deelnemers volledige anonimiteit en stelt geen grenzen aan wat leden publiceren. Het is daardoor uitgegroeid tot verzamelplaats van extremisten en racisten. De site werd gedwongen zichzelf op zwart te zetten toen internetbeveiliger Cloudflare na ‘El Paso’ zijn diensten introk.

De baas van Cloudflare noemde 8chan een ‘beerput van haat’. Zonder beveiliging zou 8chan een gemakkelijk doelwit zijn van cyberaanvallen. Kortstondig kwam 8chan weer online dankzij de hulp van een andere internetbeveiliger, maar die moest de site laten vallen omdat een derde partner niet langer als server wilde dienen.

Christchurch

Niet alleen Patrick Crusius, de man die in de Texaanse stad El Paso twintig mensen doodschoot, kondigde zijn daad aan op de website. Ook de schutter van het bloedbad in het New-Zeelandse Christchurch gebruikte 8chan om zijn plannen te adverteren. Op de site verscheen een link naar de Facebook-pagina van dader Brenton Tarrant, die daar de moord op ruim vijftig moskeebezoekers live streamde.

8chan, dit weekend gereïncarneerd als 8kun, is het nog extremere broertje van 4chan, een forum waar het rechts-extremistische alt-right kon groeien. 8chan werd in 2013 opgericht door programmeur Fredrick Brennan. Hij beoogde een plek waar absolute vrijheid van meningsuiting zou gelden. In 2016 trok hij zijn handen van de website af, zo blijkt uit zijn Twitterprofiel. Daarin schrijft hij: ‘Het wordt nu beheerd door mensen over wie ik geen controle heb.’

Zijn site was een ‘haven van binnenlands terrorisme geworden’, schrijft Brennan in een tweet. Daarom bond hij later de strijd aan met de site die hij de rug toekeerde en verzet hij zich nu tegen de nieuwe versie 8kun. In een reeks twitterberichten verkneukelt hij zich over de opstartproblemen van 8kun. Het forum lijkt te kampen met bugs en mogelijk met cyberaanvallen. Gebruikers klagen dat hun berichten niet of met grote vertraging verschijnen.

8chan na korte wederopstanding opnieuw offline door ingrijpen serverprovider

Het controversiële internetforum 8chan is voor de tweede keer in korte tijd gedwongen offline gegaan. Opnieuw sneed een bedrijf de banden door met het broeinest voor extreemrechts gedachtegoed.

8chan: de plek waar alles – hoe verwerpelijk en extremistisch ook – bespreekbaar is

Het internetforum 8chan is het nog vrijere broertje van 4chan en een broeinest voor rechts-extremistisch gedachtegoed. Hier verschenen de aankondigingen voor de aanslagen in El Paso en eerder Christchurch. Lees hier het profiel van de site.

Meer over