Extremist Courtaillier ook gezien in moskee Londen

De in Rotterdam aangehouden moslim-extremist Jerome Courtaillier is ook gesignaleerd in de Finsbury Park-moskee in Londen. In die gebedsruimte hebben Britse militante moslims wapentrainingen gekregen met AK 47's....

Ook de in de Arabische Emiraten gearresteerde Franse Algerijn Djamel Beghal werd daar gezien. Courtaillier wordt met de Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi verdacht van het beramen van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

De moskee in Londen is al eerder in het nieuws gekomen als een mogelijke haard van moslim-extremisme. Onder anderen Richard Reid, de man die met bomschoenen een Amerikaans vliegtuig wilde opblazen, zou deze gebedsruimte hebben bezocht.

Courtaillier werd in Rotterdam met twee andere verdachten twee dagen na de aanslagen in New York opgepakt. In hun woning vond de politie valse paspoorten, rijbewijzen en betaalkaarten. Dat Courtaillier in de Londense moskee is geweest, kwam tijdens de zitting bij de rechtbank niet naar voren.

Beghal heeft toegeven dat Trabelsi de aanslag in Parijs beraamde. De Franse justitie brengt Beghal in verband met het netwerk van Bin Laden. Zowel Trabelsi als Beghal stond in contact met Courtaillier. De bijdrage van de drie verdachten die in Rotterdam zijn opgepakt, bestond volgens het OM uit het leveren van valse papieren aan Trabelsi.

Courtaillier is een tot de islam bekeerde 27-jarige Fransman. Hij ontkent elke betrokkenheid.

Meer over