Extreemrechts Tsjechië wil betoging in concentratiekamp

De Tsjechische extreemrechtse partij NS wil zondag betogen in Lety, een dorpje 80 kilometer ten zuiden van Praag waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp voor Roma (zigeuners) bevond.

De partij wil daar ook het boek ‘Oplossing voor het Roma Vraagstuk’ presenteren. Dit heeft Jiri Gaudin, woordvoerder van de partij aangekondigd tegenover het Tsjechische persbureau CTK. Onder de tekst 'Stop de leugens over het concentratiekamp en genocide' maakt de partij op haar eigen website reclame voor de betoging van zondag.

'Genocide ontkennen is strafbaar', reageert Cenek Ruzicka, voorzitter van het Comité voor compensatie van de Roma Holocaust op de aankondiging van de NS. Zijn organisatie is tegen de betoging zondag, omdat deze op de ziel trapt van overlevenden en nabestaanden.

Gedenksteen
Drie jaar geleden wilde de NS al een gedenksteen plaatsen bij Lety, als tegenhanger van het officiële monumentje voor de omgekomen kampbewoners dat dateert van begin jaren negentig. De extreemrechtse partij wilde daarmee de Tsjechische bewakers gedenken die in het kamp werkten en waren overleden aan ziektes. De huidige minister van Buitenlandse Zaken heeft de steen echter op verzoek van de dorpsbewoners van Lety laten verwijderen nog voordat deze werd onthuld.

(Tekst gaat verder onder kaart)


Grotere kaart weergeven]]>

Het kamp in Lety is in 1940 gebouwd voor 'werkschuwe mannen', onder wie zigeuners en ex-veroordeelden, om twee jaar later alleen voor Roma en Sinti te worden gebruikt. In het overvolle kamp verbleven uiteindelijk 1.308 mensen. Van hen overleden er 326, onder wie 241 kinderen en baby's. Meer dan 500 Roma werden van Lety naar het vernietigingskamp in Oswiecim (Auschwitz) gedeporteerd. Op een betoging drie jaar geleden zei NS-voorman Gaudin dat Lety slechts een 'werkkamp' was en dat de zigeuners die er stierven, omkwamen door 'gewone' ziektes.

Door de deportaties en vernietiging van zigeuners in Tsjechië, als gevolg van de 'oplossing voor het Roma vraagstuk' van de nazi's, waren er na de oorlog nog maar achthonderd zigeuners over in de Tsjechische provincies Bohemen en Moravië.

Meer over