'Extreem grote zorgen over gewonden Nepal'

De situatie van de gewonden door de aardbeving in Nepal wordt steeds nijpender. Het Internationale Rode Kruis maakt zich 'extreem grote zorgen' over de gevolgen van het uitblijven van (medische) hulp aan slachtoffers. Ook het feit dat veel slachtoffers nog steeds in de open lucht slapen is volgens de organisatie 'levensgevaarlijk'.

Een gewond Nepalees jongetje wordt naar een ziekenhuis gebracht. Beeld reuters
Een gewond Nepalees jongetje wordt naar een ziekenhuis gebracht.Beeld reuters

Dat zegt De Nederlandse Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen het ANP. Stoffels is in Kathmandu en noemt de situatie erg precair. Wel komt de hulpverlening nu goed op gang. Hulpgoederen die aankomen, blijven niet meer staan, maar worden direct vervoerd naar de plekken waar ze horen aan te komen. De vliegtuigen van het Rode Kruis komen nu regelmatig binnen, zoals eerder afgesproken met de Nepalese overheid. Om de hulp op te schalen op het gewenste niveau, vroeg de hulpverleningsorganisatie de Nepalese overheid om meer vliegtuigen toe te staan.

Door het Nepalese Rode Kruis zijn inmiddels 90.000 families geholpen. Die hulpgoederen zijn nu op. Het Internationale Rode Kruis is daarom hard bezig om op grote schaal hulpgoederen aan te leveren. Dat gebeurt ook met vrachtwagens. Die van het Nepalese Rode Kruis zijn al aangekomen. 'Er volgen er nog meer vanuit India'', aldus Stoffels.

Helikopters
Tegelijkertijd worden er nu ook steeds meer hulpgoederen via helikopters in de moeilijk te bereiken gebieden afgeleverd. Die helikopters nemen op hun terugweg weer gewonden mensen mee. 'Op verschillende plekken in de buitengebieden zetten we inmiddels mobiele ziekenhuizen op. Er lopen nog veel mensen rond met onbehandelde wonden, met alle risico's van dien.''

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Nepal verwacht geen overlevenden meer
Een week na de verwoestende aardbeving sluit Nepal uit dat er nog overlevenden worden gevonden. 'We doen ons best met reddingswerk, maar ik denk niet dat er een mogelijkheid is dat we overlevenden vinden onder het puin', meldde het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Het dodental staat inmiddels op 6621. Daarnaast zijn meer dan 14.000 mensen gewond geraakt bij de beving. De politie in Nepal zegt dat onder de doden vijftig buitenlanders zitten. De meesten waren wandelaars en klimmers.

Buitenlandse Zaken zoekt nog 65 Nederlanders
Het aantal Nederlanders dat in Nepal nog niet is gelokaliseerd daalt intussen snel. Het zijn er nu 65, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag waren het er nog 250, donderdag 200 en gisteren 150. Er wordt volgens het ministerie nog altijd 'met man en macht gewerkt aan het repatriëren van Nederlanders die weg willen uit Nepal'.

Deze ochtend komt weer een chartervlucht van Buitenlandse Zaken en SOS International aan op Rotterdam Airport, met 77 Nederlanders aan boord.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Actiedag
De inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal heeft in Nederland in totaal ruim 8,6 miljoen euro opgeleverd. In het Giro555-Café in De Hallen in Amsterdam was er gisteren vanaf 06.00 uur tot middernacht aandacht voor de actie Nederland helpt Nepal van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Radio en televisie besteedden de hele dag aandacht aan de inzameling. In De Hallen konden mensen ook geld brengen. De actie gaat nog een week door.Bekende Nederlanders gingen op sociale media mensen oproepen om geld te doneren.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over